Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny.
Produkty:
- 1 kg karpia
- sól
- 100g pietruszki
- 100g selera
- 100g cebuli
- 100g marchwi
- 40g masła
- 20g mąki
- 0,5 litra wywaru z ryby
- 40g rodzynków
- 40g migdałów
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka karmelu
- 10g cukru
Przygotowanie:
- Karpia umyj, pokrój w kawałki, lekko osól.
- Obraną i umytą włoszczyznę drobno pokrój, ułóż w płaskim naczyniu razem z rybą, zalej 1 szklanką wody, gotuj pod przykryciem 25 minut.
- Na patelni zrumień mąkę, dodaj masło. Do zasmażki dodaj wywaru z karpia, rodzynki, obrane i pokrojone w paski migdały. Tak powstały sos przypraw sokiem z cytryny, karmelem i cukrem.
- Kawałki karpia wyjmij z wywaru, włóż do sosu i razem gotuj około 3 minuty.
Karpia możesz podawać z makaronem i czerwoną kapustą.
Smacznego!