Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny.

Produkty:

  • 1 kg karpia
  • sól
  • 100g pietruszki
  • 100g selera
  • 100g cebuli
  • 100g marchwi
  • 40g masła
  • 20g mąki
  • 0,5 litra wywaru z ryby
  • 40g rodzynków
  • 40g migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka karmelu
  • 10g cukru

Przygotowanie:

  1. Karpia umyj, pokrój w kawałki, lekko osól.
  2. Obraną i umytą włoszczyznę drobno pokrój, ułóż w płaskim naczyniu razem z rybą, zalej 1 szklanką wody, gotuj pod przykryciem 25 minut.
  3. Na patelni zrumień mąkę, dodaj masło. Do zasmażki dodaj wywaru z karpia, rodzynki, obrane i pokrojone w paski migdały. Tak powstały sos przypraw sokiem z cytryny, karmelem i cukrem.
  4. Kawałki karpia wyjmij z wywaru, włóż do sosu i razem gotuj około 3 minuty.

Karpia możesz podawać z makaronem i czerwoną kapustą.

Smacznego!