Karp w szarym sosie

    -

    Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny.

    Produkty:

    • 1 kg karpia
    • sól
    • 100g pietruszki
    • 100g selera
    • 100g cebuli
    • 100g marchwi
    • 40g masła
    • 20g mąki
    • 0,5 litra wywaru z ryby
    • 40g rodzynków
    • 40g migdałów
    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżka karmelu
    • 10g cukru

    Przygotowanie:

    1. Karpia umyj, pokrój w kawałki, lekko osól.
    2. Obraną i umytą włoszczyznę drobno pokrój, ułóż w płaskim naczyniu razem z rybą, zalej 1 szklanką wody, gotuj pod przykryciem 25 minut.
    3. Na patelni zrumień mąkę, dodaj masło. Do zasmażki dodaj wywaru z karpia, rodzynki, obrane i pokrojone w paski migdały. Tak powstały sos przypraw sokiem z cytryny, karmelem i cukrem.
    4. Kawałki karpia wyjmij z wywaru, włóż do sosu i razem gotuj około 3 minuty.

    Karpia możesz podawać z makaronem i czerwoną kapustą.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza