Kawiarka to niepozorny przyrząd, który może zupełnie odmienić smak codziennej kawy. Kawa z kawiarki charakteryzuje się głębokim aromatem i intensywnym smakiem. Jeśli chcesz wiedzieć, jak parzyć kawę w kawiarce, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł!
Kawiarka – co to jest?
Kawiarka powstała w latach 30. we Włoszech. Mimo że minęło już sporo czasu, a na rynku pojawiły się inne nowoczesne urządzenia służące do parzenia kawy, ten niepozorny przyrząd nie traci na popularności. W czym tkwi jego tajemnica?
Sekret działania kawiarki to wykorzystanie prostego prawa fizycznego – gotująca się woda wytwarza ciśnienie, które wypycha wodę ku górze, przez sitko z kawą, co powoduje gromadzenie się w specjalnym zbiorniczku gotowej już kawy. Kawiarka składa się zatem z trzech części – zbiorniczka na wodę u dołu, następnie sitka na kawę, a na samej górze – pojemniczka na gotowy już napój. Jak widać, mechanizm jest bardzo prosty – aż trudno uwierzyć, że uzyskana za jego pomocą mała czarna ma tak esencjonalny, głęboki smak.
Jak parzyć kawę w kawiarce – instrukcja krok po kroku
- Zmiel kawę – jeśli oczywiście nie korzystasz z już zmielonych kaw. Świeżo zmielone w młynku do kawy ziarna nadadzą jednak Twojej kawie intensywny aromat i smak. Grubość ziaren używanych do kawiarki powinna być średnia – większa niż do ekspresów ciśnieniowych, ale mniejsza niż do zaparzacza typu french press. Optymalna będzie wielkość taka, jak w przypadku ziarenek cukru.
- Wlej wodę. Chociaż zasadniczo w kawiarce można używać zarówno chłodnej, jak i ciepłej wody, to uprzednie podgrzanie wody sprawi, iż kawa będzie krócej parzona, co pozwoli nam uniknąć gorzkiego, metalicznego posmaku. Poziom wody także nie jest bez znaczenia – nie wolno przekraczać wysokości, na jakiej znajduje się zawór bezpieczeństwa (w wielu kawiarkach jest to oznaczone za pomocą kreski). W przeciwnym wypadku kawiarka może nawet wybuchnąć!
- Wsyp kawę do sitka. Jak dużo? To zależy od Ciebie – jeśli chcesz się cieszyć bardziej intensywną kawą, wsyp więcej, jeśli wolisz delikatną – mniej. Bez względu na osobiste preferencje najlepiej zostawić co najmniej 0,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi zbiorniczka. Wyrównaj delikatnie powierzchnię kawy palcem lub ostukaj sitko o blat, nie ubijaj jednak kawy zbyt mocno, aby woda miała przestrzeń, by dostać się między ziarna.
- Nałóż na sitko z kawą zbiorniczek na gotowy napój i przekręć. Jeśli wlałaś wcześniej gorącą wodę do najniższego zbiorniczka, uważaj, by się nie oparzyć. Postaw kawiarkę na ogniu – nie za dużym, płomień nie powinien wychodzić poza krawędź dzbanuszka.
- Zaparzaj kawę. To, że proces zaparzania się rozpoczął, poznasz po charakterystycznym syczeniu w dolnej części kawiarki. Jest to znak, że para wodna przechodzi do wyższych partii naczynia. Nie ma określonej długości procesu zaparzania – jeśli napełniłaś zbiorniczek gorącą wodą, może to potrwać zaledwie minutę, jeśli zimną – nawet do 5 minut. Po czym poznać, że kawa jest gotowa? Usłyszysz bulgotanie, a strumień kawy u góry zacznie mieć nieco jaśniejszą barwę. Należy wtedy niezwłocznie zdjąć kawiarkę z ognia – w przeciwnym przypadku kawa może zostać przegrzana.
- Ochłodź kawiarkę. Zanurz dolną część naczynia w zimnej wodzie bądź schłodź ją ręczniczkiem. Możesz też od razu przelać napój do filiżanek (bogatą ofertę filiżanek znajdziesz tutaj). Ważne jest natychmiastowe przerwanie procesu parzenia, który może doprowadzić do nadania kawie gorzkiego, nieprzyjemnego posmaku.
- Wyczyść kawiarkę. Po opróżnieniu kawiarki z kawy należy opłukać naczynie wodą, a następnie rozkręcić. Nie należy myć kawiarki w zmywarce; zbędne są także wszelkie detergenty i środki do czyszczenia.
Kawa z kawiarki czy z ekspresu?
Co odróżnia kawiarkę od ekspresu do kawy? Odpowiedź, jaka narzuca się w pierwszej chwili – to cena. W parze z nią idą oczywiście możliwości techniczne – kawiarki wytwarzają ciśnienie ok. 1,5 barów, podczas gdy ekspresy – nawet 8–9 barów. Jednak zwolennicy kawiarek wskazują na szereg czynników, które powodują, że kawiarki mają przewagę nad ekspresem ciśnieniowym. Oprócz wspomnianej ceny, jest to wygoda i łatwość obsługi oraz późniejszego czyszczenia. Kawiarka składa się z niewielu części, a sposobu jej użytkowania może nauczyć się każdy. Nie jest to takie oczywiste w przypadku ekspresu przelewowego, posiadającego często szereg skomplikowanych funkcji i programów. Ponadto kawiarka zajmuje niewiele miejsca oraz może być z łatwością przenoszona. Nie sposób oczywiście także nie wspomnieć o unikalnym rytualne związanym z parzeniem kawy, który kawiarka gwarantuje. Podsumowując – kawiarka jest urządzeniem idealnym dla każdego wielbiciela kawy, który jednak niekoniecznie ma fundusze – oraz potrzebę – do zaopatrywania się w drogi ekspres do kawy.
Jaką kawiarkę wybrać?
Wybierając kawiarkę, warto mieć na uwadze kilka rzeczy, dzięki którym parzenie kawy będzie bardziej komfortowe, a Ty uzyskasz wyśmienitą i aromatyczną kawę.
Warto na początku zwrócić uwagę na to, czy urządzenie jest wyposażone w zawór bezpieczeństwa. Powinien się on znajdować w zbiorniku na wodę, i tu uwaga – czasem takie zawory są, ale pełnią jedynie funkcję ozdobną. Zadaniem zaworu jest regulowaniem ciśnienia w zbiorniku – gdy jest ono za duże, może nawet rozerwać kawiarkę. Zawór bezpieczeństwa jest więc jedną z najważniejszych części w kawiarce, a kupowanie urządzenia bez niego to duży błąd!
Należy także zwrócić uwagę na tworzywo, z którego kawiarka jest wykonana. Zwykle są to stopy stali lub aluminium, które różnie zachowują się pod wpływem wysokiej temperatury i w kontakcie z wodą. Ponieważ przygotowany w kawiarce napój trafia do naszych organizmów, należy zwrócić uwagę na to, by materiał, z którego jest ona wykonana, był najwyższej jakości oraz całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Warto zainwestować w kawiarkę ze stali nierdzewnej – dobrej jakości metal jest gwarancją bezpieczeństwa oraz trwałości urządzenia.
Niskiej jakości kawiarki charakteryzują się kiepską uszczelką. I choć jest to element wymienialny, to warto wiedzieć, że niektóre uszczelki mogą nadawać kawie nieprzyjemny smak gumy lub plastiku.
W przypadku wybierania kawiarki ogromne znaczenie ma jej rozmiar. Należy dobierać go do swoich potrzeb – im więcej osób w naszym domu pije kawę i im częściej, tym większy rozmiar kawiarki należy wybierać. Objętość dzbanuszka zwykle podaje się w przeliczeniu na liczbę filiżanek kawy, które można zrobić z jednego parzenia. Tu jednak producenci się różnią – czasem za jednostkę stosują objętość filiżanki do espresso (ok. 25–35 ml), a czasem zwykłej (ok. 100 ml).
Ważną informacją jest, na jakiego rodzaju kuchenkach możemy kawiarki używać, nie każda bowiem nadaje się np. na indukcję. Warto to sprawdzić przed zakupem, aby uniknąć przykrej niespodzianki – może się bowiem okazać, że nowe urządzenie nie jest dostosowane do naszych domowych warunków. Na rynku dostępne są również kawiarki elektryczne – posiadające funkcję automatycznego wyłączania się, gdy kawa zostanie zaparzona.
Nie zapominajmy także, że kawiarka, poza spełnianiem swej pierwotnej funkcji, może być także stylowym dodatkiem do naszej kuchni! Na rynku dostępne są kawiarki w różnych kształtach, kolorach i wzorach. Dzięki temu kawiarka pozwoli nam cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem kawy, ale sama także będzie cieszyła oko swym atrakcyjnym wyglądem! Bogatą ofertę kawiarek o różnych deseniach znajdziesz na przykład tutaj.
Jaka kawa do kawiarki?
Dzięki kawiarce uzyskasz kawę typu espresso, idealne więc sprawdzą się gatunki przeznaczone dla tego rodzaju kawy – klasyczne włoskie bądź pochodzące z Ameryki Południowej. Nie zaszkodzi jednak poeksperymentować i użyć innego typu kawy! Szybko nauczysz się rozpoznawać drobne niuanse w smaku różnych rodzajów kaw przygotowanych w kawiarce. Po smaku poznasz też, czy kawa z kawiarki jest dobrze zaparzona. Arabica na przykład powinna charakteryzować się lekką kwaskowatością.
Przyrządzony w kawiarce napar może być jedynie wstępem do nadania małej czarnej smaku, jaki lubisz. Możesz np. dodać do kawy z kawiarki spienionego mleka (spieniacze do mleka znajdziesz np. tutaj). Dzięki temu uzyskasz połączenie intensywnego kawowego aromatu i mlecznej delikatności. Lubisz kawę z dodatkami? Postaw na kawę z kawiarki z cynamonem lub kardamonem! Kawa parzona w kawiarce pozwoli Ci uzyskać intensywną i aromatyczną bazę pod dalsze urozmaicenia.
Podsumowanie
Kawa parzona w kawiarce to prosty sposób na uatrakcyjnienie codziennego rytuału przygotowywania i picia kawy. Jeśli jesteś amatorem małej czarnej, to jest to absolutnie niezbędny element wyposażenia Twojej kuchni! Mamy nadzieję, że powyższy artykuł pomógł Ci się dowiedzieć, jak parzyć kawę w kawiarce oraz jaką kawiarkę wybrać z oferowanych na rynku modeli. Wszystko po to, byś mogła codziennie cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy z kawiarki!