Nawet jeśli szczególnie nie przepadamy za słodyczami i nie sięgamy po nie każdego dnia, zawsze przychodzi taki moment, kiedy jednak mamy ochotę na małe słodkie co nieco.
Bardzo często jest tak, że lubimy przekąsić coś słodkiego do kawy. Ale zamiast standardowego kawałka ciasta czy tortu i małej czarnej, możemy przygotować samą kawę tak, aby pełniła jednocześnie rolę napoju i deseru. Jak stworzyć taką kawę? Oto zaledwie kilka z bardzo wielu ciekawych propozycji!
Kawa mocno czekoladowa
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- 50 ml espresso
- 80 ml mleka
- 20 ml sosu czekoladowego
- bita śmietana do dekoracji
- 2 kostki lodu (opcjonalnie)
Kawę tę możemy przygotować w dwóch wersjach – mrożoną i na ciepło. Jeśli pogoda dopisze, słońce będzie mocno grzało i zapragniemy szybkiej ochłody, sięgnijmy po kilka kostek lodu. Wrzucamy je do shakera, dodajemy wystudzoną kawę oraz zimne mleko. Wszystko mieszamy energicznie przez kilka sekund. Na dno szklanki wykładamy warstwę sosu czekoladowego (wedle uznania) lub też dodajemy bezpośrednio do shakera i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną – możemy jeszcze odrobinę polać sosem czekoladowym, by stworzyć ciekawy wzór.
Deser kawowy lodowo-czekoladowy
Oto kolejna interesująca propozycja „2 w 1” czyli połączenia kawy z deserem. Bez wątpienia przypadnie do gustu miłośnikom lodów i mocnej kawy.
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- 50 ml espresso
- 80 ml mleka
- 30 ml sosu czekoladowego
- 2 gałki ulubionych lodów
- kilka kostek lodu
W przypadku tego przepisu bardzo dobrze sprawdzą się specjalne stożkowate szklanki, bowiem dzięki nim uzyskamy wyjątkowy efekt wizualny. Jeśli nie posiadamy takich szklanek, używamy zwykłych, ale ważne, by były przezroczyste. Na dno szklanki wlewamy sos czekoladowy, aby stworzyć warstwę o wysokości około jednego centymetra. Na sos delikatnie kładziemy lody. Kostki lodu wrzucamy do shakera, zalewamy wystudzoną kawą i mlekiem, dokładnie mieszamy przez kilka sekund. Ostrożnie wlewamy kawę do szklanek i podajemy zanim lody zaczną się rozpuszczać. Kawę tę warto podawać z długimi łyżeczkami.
Sprawdź także: Przepisy na desery kawowe
Słodka kawa kajmakowa
A teraz idealna propozycja dla wielkich miłośników słodkości. Tak przygotowana kawa zastąpi nawet najsłodszy deser!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2 łyżeczki ulubionej kawy mielonej lub rozpuszczalnej
- ⅓ szklanki wody
- 30 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- bita śmietana
- listek mięty do dekoracji
- łyżeczka startej mlecznej czekolady do dekoracji
Najpierw podgrzewamy masę kajmakową, po czym dodajemy łyżkę śmietanki kremówki i dokładnie mieszamy całość. Wykładamy masę do szklanki. Rozpuszczamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę śmietanki i również mieszamy. Wykładamy ostrożnie na masę kajmakową, aby stworzyć kolejną warstwę. Robimy kawę i wlewamy ją delikatnie po ściance, aby nie zniszczyć warstw. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną. Posypujemy ją wiórkami czekolady i na koniec kładziemy listek mięty.
Orzeźwiająca kawa owocowa
Jest to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią desery niezbyt słodkie, orzeźwiające. Kawa prezentuje się naprawdę interesująco, zatem całkiem śmiało można zaserwować ją gościom na ważnym przyjęciu!
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2-3 łyżeczki kawy mielonej
- ¾ szklanki wody
- cukier do smaku
- 0,5 szklanki mleka
- bita śmietana do dekoracji
Składniki na sos owocowy:
- 1 limonka
- 1 mandarynka
- 0,5 pomarańczy
- 60 g cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
Najpierw przygotowujemy sos. Parzymy skórkę owoców, obieramy owoce i wyciskamy z nich sok. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy do niej cukier, starte skórki oraz sok. Po około 15-20 minutach wyjmujemy skórki, suszymy je i dodatkowo możemy oprószyć cukrem. Do soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przygotowujemy kawę, mleko spieniamy, mieszamy razem i przelewamy do ozdobnej szklanki. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, którą polewamy sosem z owoców cytrusowych i posypujemy skórką.