Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali.
Produkty:
- duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości
- 1 łyżka oleju
- 1/2 posiekanej cebuli
- 4 kiełbaski
- 1 nieduży pasternak pokrojony w plastry
- 1 jabłko obrane i pokrojone w plastry
- 1 nieduża marchew pokrojona w plastry
- 1 nieduża cukinia pokrojona w plastry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 200 ml wywaru warzywnego
- 85 ml soku jabłkowego
- czarny pieprz
- 1 łyżka pełnotłustego mleka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Plastry ziemniaka gotuj we wrzącej wodzie aż zmiękną, a następnie je odcedzić.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, kiełbaski i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbaski zrumienią.
- Do kiełbasek dodaj pasternak, jabłko, marchewkę, cukinię, przecier pomidorowy, wywar z warzyw, sok jabłkowy i dobrze wymieszaj.
- Całość dopraw i przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Na wierzchu ułóż plastry ziemniaka i posmaruj je mlekiem. Całość piecz pod przykryciem przez 40 minut. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 stopni, następnie zdejmij pokrywę i piecz 20 minut do zarumienienia ziemniaków.
Smacznego!
Pomysł zaczerpnięty z „Szybko i smacznie- zabawne dania”.Wydawnictwo Olesiejuk