Kiełbaski inaczej

    -

    Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali.

    Produkty:

    • duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 posiekanej cebuli
    • 4 kiełbaski
    • 1 nieduży pasternak pokrojony w plastry
    • 1 jabłko obrane i pokrojone w plastry
    • 1 nieduża marchew pokrojona w plastry
    • 1 nieduża cukinia pokrojona w plastry
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 200 ml wywaru warzywnego
    • 85 ml soku jabłkowego
    • czarny pieprz
    • 1 łyżka pełnotłustego mleka

    Przygotowanie:

    1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Plastry ziemniaka gotuj we wrzącej wodzie aż zmiękną, a następnie je odcedzić.
    2. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, kiełbaski i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbaski zrumienią.
    3. Do kiełbasek dodaj pasternak, jabłko, marchewkę, cukinię, przecier pomidorowy, wywar z warzyw, sok jabłkowy i dobrze wymieszaj.
    4. Całość dopraw i przełóż do żaroodpornego naczynia.
    5. Na wierzchu ułóż plastry ziemniaka i posmaruj je mlekiem. Całość piecz pod przykryciem przez 40 minut. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 stopni, następnie zdejmij pokrywę i piecz 20 minut do zarumienienia ziemniaków.

    Smacznego!

    Pomysł zaczerpnięty z „Szybko i smacznie- zabawne dania”.Wydawnictwo Olesiejuk

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza