Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali.

Produkty:

  • duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 4 kiełbaski
  • 1 nieduży pasternak pokrojony w plastry
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w plastry
  • 1 nieduża marchew pokrojona w plastry
  • 1 nieduża cukinia pokrojona w plastry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 85 ml soku jabłkowego
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni. Plastry ziemniaka gotuj we wrzącej wodzie aż zmiękną, a następnie je odcedzić.
  2. Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, kiełbaski i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbaski zrumienią.
  3. Do kiełbasek dodaj pasternak, jabłko, marchewkę, cukinię, przecier pomidorowy, wywar z warzyw, sok jabłkowy i dobrze wymieszaj.
  4. Całość dopraw i przełóż do żaroodpornego naczynia.
  5. Na wierzchu ułóż plastry ziemniaka i posmaruj je mlekiem. Całość piecz pod przykryciem przez 40 minut. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 stopni, następnie zdejmij pokrywę i piecz 20 minut do zarumienienia ziemniaków.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięty z „Szybko i smacznie- zabawne dania”.Wydawnictwo Olesiejuk