Koktajle, a może wyciskane soki – wszystko o blendowaniu i wyciskaniu

    -

    Zielone, orzeźwiające, pyszne, nieco słodkie, letnie – a przede wszystkim bardzo zdrowe soki oraz koktajle to obecnie ważny składnik naszej zbilansowanej diety. Koktajle są znacznie bardziej sycące i bogate w niezbędne węglowodany, tłuszcze oraz białko. Soki – przede wszystkim dostarczają dużą dawkę cukrów prostych, ale również są pełne witamin. Co warto wiedzieć o jednych i drugich?

    Zdrowa dieta, to jeden z ważniejszych czynników wpływających na nasze samopoczucie oraz kondycję fizyczną, a także psychiczną. Im lepiej się odżywiamy, tym mamy więcej energii, jesteśmy witalni i zdecydowanie bardziej uśmiechnięci. Mity dotyczące tego, że zdrowa dieta kosztuje więcej niż tradycyjne jedzenie – już dawno zostały obalone. Coraz więcej osób, sięga po zdrowe warzywa i owoce w postaci wyciśniętego soku lub zblendowanego kremu. Jak przygotowywać takie pyszne elementy naszej diety? Czy można popełniać błędy? O tym, poniżej.

    Świeżo wyciskane soki – idealne na śniadanie

    Zdrowe soki są pyszne przede wszystkim wtedy, kiedy wyciskamy je z produktów, które smakują nam na co dzień. Mieszajmy zatem owoce, pochodzące z ulubionych zbiorów. Jeśli nie przepadamy za burakiem, zastąpmy go marchewką. Jeśli od warzyw bardziej lubimy owoce – wyciskajmy pomarańcze. Uwaga, nie przesadzajmy jednak z ilością tego smacznego płynu. Pomimo że soki z owoców są bowiem zdrowe – posiadają dużą dawkę cukrów prostych. Najlepiej spożywać je w przerwach pomiędzy treningami, kiedy nie jesteśmy jeszcze głodni, ale chcemy pobudzić trawienie. Takie soki idealnie sprawdzą się także w upalne dni. Wówczas mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Sok serwowany na śniadanie doda nam energii oraz wpłynie na organizm oczyszczająco.

    Koktajle – bogate w błonnik

    Koktajle wykonane przy użyciu blendera to znacznie pożywniejszy posiłek od tradycyjnego soku. W blendowanym naczyniu możemy umieścić dowolne składniki. Głównie trafiają do niego warzywa, owoce, ale nie zapominajmy również o suszonych owocach, orzechach oraz pestkach dyni, a także maśle orzechowym, mleku sojowym czy zielonej natce pietruszki. Dokładnie dobierajmy wszystkie składniki – bawmy się ich kompozycją, aż dojdziemy do koktajlu, który będzie idealny w smaku.

    Ciekawostka: jeśli chcesz, aby Twój koktajl był idealnie aksamitny, dodaj do niego awokado – ten pyszny owoc sprawi, że konsystencja płynu będzie bardzo delikatna. Awokado, jest również uznane za jeden ze zdrowszych składników, który dostarcza do naszego organizmu zdrowe tłuszcze.

    Koktajle są zdecydowanie częściej polecane od soków, dlaczego? W ich składzie znajdziemy wszystkie niezbędne składniki naszej diety. Dają także dłuższe wrażenie sytości. Będą idealną propozycją dania przed treningiem, po treningu – a także jako śniadanie zabrane ze sobą do pracy.

    Pamiętajmy: Aby pyszne soki oraz koktajle na długo zagościły w naszej diecie, zadbajmy o zróżnicowanie ich składników. Zielone koktajle uznane są na najzdrowsze, ale jeśli będziemy każdego dnia sięgać po te same składniki szybko nam się znudzi ich smak. Bawmy się zatem zarówno smakiem koktajli, jak i kolorem.

    Jeśli szukasz odpowiedniego blendera, z jego wyborem na pewno pomogą Ci specjaliści w branży RTV AGD.

    zielone koktajle

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza