Marchew jest w tej chwili najbardziej znanym i najbardziej popularnym warzywem na świecie. Znana była już w starożytności, choć wówczas nie była jeszcze tak doceniana jak obecnie.

W marchwi można znaleźć witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP oraz dużo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, żelazo, miedź, kobalt. Zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. W marchwi znajduję się dużo błonnika co wpływa bardzo dobrze na układ pokarmowy. Jedzenie marchwi zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji jelit.

Marchew jest także bogata w beta-karoten, który dobrze wpływa na skórę, ale i nie tylko.

Przepis na konfiturę z marchwi pani Wioletty z miejscowości Krzywe Koło w województwie pomorskim to świetny pomysł na pozostawienie w słoiku letniego smaku marchewki.

Produkty:

  • 1kg marchwi
  • 0,5kg cukru
  • starta skórka i sok z 1 dużej pomarańczy i 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zalej gorącą wodą tak, żeby marchew pływała.
  2. Gotuj marchew do miękkości.
  3. Następnie do marchwi dodaj cukier, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny, rozdrobnij blenderem.
  4. Jeszcze gorącą marchew przełóż do słoików. Pasteryzuj 5 minut.

Samo zdrowie!

Źródło: ”Niebo w gębie”- opracowanie Elżbieta Skirmuntt- Kufel, wydawca: Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”