Przepis na pyszne kotleciki gryczanki to świetny pomysł dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenia kaszy gryczanej.
Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki, a nie jak inne kasze ze zbóż. Zawiera dużą ilość błonnika i jest bogatym źródłem przeróżnych witamin i minerałów. Kasza gryczana zwiera rutynę (witaminę P), która pomaga we wchłanianiu witaminy C, jak również pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. Zawiera także witaminy z grupy B, jest bogata w potas, fosfor, magnez i cynk.
Produkty:
- 0,5kg kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 cebula
- 10 plasterków boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na sypko, po ostygnięciu zmiel. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, cebulę, pieprz i sól.
- Uformuj kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju.
- Plastry boczku usmaż i ułóż na kotleciki.
- Podawaj z surówką.
Smacznego!
Źródło: ”Niebo w gębie”- Opracowanie Elżbieta Skirmuntt-Kufel Wydawca : Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”