Przepis na pyszne kotleciki gryczanki to świetny pomysł dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenia kaszy gryczanej.

Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki, a nie jak inne kasze ze zbóż. Zawiera dużą ilość błonnika i jest bogatym źródłem przeróżnych witamin i minerałów. Kasza gryczana zwiera rutynę (witaminę P), która pomaga we wchłanianiu witaminy C, jak również pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. Zawiera także witaminy z grupy B, jest bogata w potas, fosfor, magnez i cynk.

Produkty:

  • 0,5kg kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj na sypko, po ostygnięciu zmiel. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, cebulę, pieprz i sól.
  2. Uformuj kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju.
  3. Plastry boczku usmaż i ułóż na kotleciki.
  4. Podawaj z surówką.

Smacznego!

Źródło: ”Niebo w gębie”- Opracowanie Elżbieta Skirmuntt-Kufel Wydawca : Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”