Więcej
    Strona głównaKulinariaKotleciki gryczanki - przepis

    Kotleciki gryczanki – przepis

    Przepis na pyszne kotleciki gryczanki to świetny pomysł dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenia kaszy gryczanej.

    Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki, a nie jak inne kasze ze zbóż. Zawiera dużą ilość błonnika i jest bogatym źródłem przeróżnych witamin i minerałów. Kasza gryczana zwiera rutynę (witaminę P), która pomaga we wchłanianiu witaminy C, jak również pomaga wzmacniać naczynia krwionośne. Zawiera także witaminy z grupy B, jest bogata w potas, fosfor, magnez i cynk.

    Produkty:

    • 0,5kg kaszy gryczanej
    • 1 jajko
    • 1 bułka
    • 1 cebula
    • 10 plasterków boczku wędzonego
    • sól, pieprz do smaku
    • bułka tarta do panierowania

    Przygotowanie:

    1. Kaszę ugotuj na sypko, po ostygnięciu zmiel. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, cebulę, pieprz i sól.
    2. Uformuj kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju.
    3. Plastry boczku usmaż i ułóż na kotleciki.
    4. Podawaj z surówką.

    Smacznego!

    Źródło: ”Niebo w gębie”- Opracowanie Elżbieta Skirmuntt-Kufel Wydawca : Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj