Strona głównaKulinariaKotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone z kapustą

Smaczne kotlety mielone z kapustą to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinki. Do tych kotlecików można zrobić sos pomidorowy, grzybowy. Można je podawać z ziemniakami i surówką, z makaronem lub z kaszą.

Produkty

  • 1,25 kg kapusty włoskiej
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, pokrój i ugotuj prawie do miękkości.
  2. Ugotowaną kapustę odcedź, odciśnij z wody i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz, obmyj i drobno posiekaj.
  4. Do mięsa mielonego dodaj kapustę, cebulę, jajko, bułkę tartą (taką ilość, żeby dało się uformować wałek o średnicy 4cm). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Uformowany wałek z mięsa pokrój na 10 krążków. Krążki uformuj nożem, obsyp bułką tartą i smaż na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,966ObserwującyObserwuj