Smaczne kotlety mielone z kapustą to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinki. Do tych kotlecików można zrobić sos pomidorowy, grzybowy. Można je podawać z ziemniakami i surówką, z makaronem lub z kaszą.
Produkty
- 1,25 kg kapusty włoskiej
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Kapustę oczyść, pokrój i ugotuj prawie do miękkości.
- Ugotowaną kapustę odcedź, odciśnij z wody i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, obmyj i drobno posiekaj.
- Do mięsa mielonego dodaj kapustę, cebulę, jajko, bułkę tartą (taką ilość, żeby dało się uformować wałek o średnicy 4cm). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformowany wałek z mięsa pokrój na 10 krążków. Krążki uformuj nożem, obsyp bułką tartą i smaż na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!