Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!
Krewetki w cieście piwnym
Krewetki smażone na głębokim tłuszczu to tradycyjny japoński przepis. Dodatek piwa nadaje niezwykłego aromatu i sprawia, że danie jest wyjątkowo pyszne!
Składniki
- 300 g dużych krewetek
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml zimnego piwa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, chili, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Powoli dolewaj piwo, energicznie mieszając powstające ciasto – powinno wyjść gęst i kleiste.
- Krewetki obierz z pancerzyka, zostawiając ogonek.
- Obrane krewetki obtocz w mące i zanurz w cieście piwnym.
- Delikatnie włóż obtoczone ciastem krewetki na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor.
- Po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku krewetki podawaj z majonezem lub sosem tatarskim.
Krewetki smażone z czosnkiem
Kolejny przepis to krewetki smażone na patelni z czosnkiem i ziołami, podawane z bagietką.
Składniki
- 250 g oczyszczonych krewetek
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 40 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki, sól morska, papryczka chili
Przygotowanie
- Odmrożone krewetki opłukaj i osusz.
- Wymieszaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili.
- Na patelni wymieszaj 20 g masła, dodaj czosnek i chili, po 30 sekundach wsyp krewetki i smaż przez kolejną minutę.
- Wlej wino, odparuj na większym ogniu, potem ponownie zmniejsz ogień, przewróć krewetki i smaż minutę.
- Dodaj natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Odstaw patelnię, gdy masło się rozpuści.
- Krewetki dopraw cytryną i solą morską, podawaj z bagietką.
Gotowane krewetki
Pochodzący z Chin przepis na gotowane krewetki jest banalnie prosty i szybki, a przy tym gotowe danie smakuje wyśmienicie!
Składniki
- 500 g krewetek (obranych, niegotowanych)
- imbir, około 4 cm korzenia
- sól
- sos sojowy
- czosnek, siekany szczypiorek
Przygotowanie
- W woku zagotuj niewielką ilość wody.
- Dodaj sól, pokrojony w plasterki imbir i zgnieciony czosnek.
- Wrzuć krewetki i trzymaj na dużym ogniu, aż woda się ponownie zagotuje – po 30 sekundach odcedź ugotowane krewetki.
- Krewetki podawaj z sosem sojowym i octem ryżowym.