Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

    -

    Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!

    Krewetki w cieście piwnym

    Krewetki smażone na głębokim tłuszczu to tradycyjny japoński przepis. Dodatek piwa nadaje niezwykłego aromatu i sprawia, że danie jest wyjątkowo pyszne!

    Składniki

    • 300 g dużych krewetek
    • 150 g mąki pszennej
    • 200 ml zimnego piwa
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól, chili, pieprz
    • olej do smażenia

    Przygotowanie

    1. W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
    2. Powoli dolewaj piwo, energicznie mieszając powstające ciasto – powinno wyjść gęst i kleiste.
    3. Krewetki obierz z pancerzyka, zostawiając ogonek.
    4. Obrane krewetki obtocz w mące i zanurz w cieście piwnym.
    5. Delikatnie włóż obtoczone ciastem krewetki na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor.
    6. Po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku krewetki podawaj z majonezem lub sosem tatarskim.

    Krewetki smażone z czosnkiem

    Kolejny przepis to krewetki smażone na patelni z czosnkiem i ziołami, podawane z bagietką.

    Składniki

    • 250 g oczyszczonych krewetek
    • 4 posiekane ząbki czosnku
    • 40 g masła
    • 3 łyżki oliwy
    • 50 ml białego wina
    • natka pietruszki, sól morska, papryczka chili

    Przygotowanie

    1. Odmrożone krewetki opłukaj i osusz.
    2. Wymieszaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili.
    3. Na patelni wymieszaj 20 g masła, dodaj czosnek i chili, po 30 sekundach wsyp krewetki i smaż przez kolejną minutę.
    4. Wlej wino, odparuj na większym ogniu, potem ponownie zmniejsz ogień, przewróć krewetki i smaż minutę.
    5. Dodaj natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Odstaw patelnię, gdy masło się rozpuści.
    6. Krewetki dopraw cytryną i solą morską, podawaj z bagietką.

    Gotowane krewetki

    Pochodzący z Chin przepis na gotowane krewetki jest banalnie prosty i szybki, a przy tym gotowe danie smakuje wyśmienicie!

    Składniki

    • 500 g krewetek (obranych, niegotowanych)
    • imbir, około 4 cm korzenia
    • sól
    • sos sojowy
    • czosnek, siekany szczypiorek

    Przygotowanie

    1. W woku zagotuj niewielką ilość wody.
    2. Dodaj sól, pokrojony w plasterki imbir i zgnieciony czosnek.
    3. Wrzuć krewetki i trzymaj na dużym ogniu, aż woda się ponownie zagotuje – po 30 sekundach odcedź ugotowane krewetki.
    4. Krewetki podawaj z sosem sojowym i octem ryżowym.

    Przepisy na krewetki dostarczyła firma Makro.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza