KulinariaKrewetki na 3 sposoby

Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

-

Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki smażone na głębokim tłuszczu to tradycyjny japoński przepis. Dodatek piwa nadaje niezwykłego aromatu i sprawia, że danie jest wyjątkowo pyszne!

Składniki

  • 300 g dużych krewetek
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml zimnego piwa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, chili, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Powoli dolewaj piwo, energicznie mieszając powstające ciasto – powinno wyjść gęst i kleiste.
  3. Krewetki obierz z pancerzyka, zostawiając ogonek.
  4. Obrane krewetki obtocz w mące i zanurz w cieście piwnym.
  5. Delikatnie włóż obtoczone ciastem krewetki na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor.
  6. Po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku krewetki podawaj z majonezem lub sosem tatarskim.

Krewetki smażone z czosnkiem

Kolejny przepis to krewetki smażone na patelni z czosnkiem i ziołami, podawane z bagietką.

Składniki

  • 250 g oczyszczonych krewetek
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 ml białego wina
  • natka pietruszki, sól morska, papryczka chili

Przygotowanie

  1. Odmrożone krewetki opłukaj i osusz.
  2. Wymieszaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili.
  3. Na patelni wymieszaj 20 g masła, dodaj czosnek i chili, po 30 sekundach wsyp krewetki i smaż przez kolejną minutę.
  4. Wlej wino, odparuj na większym ogniu, potem ponownie zmniejsz ogień, przewróć krewetki i smaż minutę.
  5. Dodaj natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Odstaw patelnię, gdy masło się rozpuści.
  6. Krewetki dopraw cytryną i solą morską, podawaj z bagietką.

Gotowane krewetki

Pochodzący z Chin przepis na gotowane krewetki jest banalnie prosty i szybki, a przy tym gotowe danie smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 500 g krewetek (obranych, niegotowanych)
  • imbir, około 4 cm korzenia
  • sól
  • sos sojowy
  • czosnek, siekany szczypiorek

Przygotowanie

  1. W woku zagotuj niewielką ilość wody.
  2. Dodaj sól, pokrojony w plasterki imbir i zgnieciony czosnek.
  3. Wrzuć krewetki i trzymaj na dużym ogniu, aż woda się ponownie zagotuje – po 30 sekundach odcedź ugotowane krewetki.
  4. Krewetki podawaj z sosem sojowym i octem ryżowym.

Przepisy na krewetki dostarczyła firma Makro.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski...

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie