KulinariaKrewetki na 3 sposoby

Krewetki na 3 sposoby [PRZEPISY]

-

Krewetki niegdyś były uważane za danie wykwintne, goszczące wyłącznie na stołach najzamożniejszych. Dzisiaj jednak krewetki (jak i inne owoce morza) kupisz w każdym większym sklepie – dlatego warto nauczyć się, jak je przyrządzać!

Krewetki w cieście piwnym

Krewetki smażone na głębokim tłuszczu to tradycyjny japoński przepis. Dodatek piwa nadaje niezwykłego aromatu i sprawia, że danie jest wyjątkowo pyszne!

Składniki

  • 300 g dużych krewetek
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 ml zimnego piwa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, chili, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Powoli dolewaj piwo, energicznie mieszając powstające ciasto – powinno wyjść gęst i kleiste.
  3. Krewetki obierz z pancerzyka, zostawiając ogonek.
  4. Obrane krewetki obtocz w mące i zanurz w cieście piwnym.
  5. Delikatnie włóż obtoczone ciastem krewetki na rozgrzany olej, smaż na złoty kolor.
  6. Po odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku krewetki podawaj z majonezem lub sosem tatarskim.

Krewetki smażone z czosnkiem

Kolejny przepis to krewetki smażone na patelni z czosnkiem i ziołami, podawane z bagietką.

Składniki

  • 250 g oczyszczonych krewetek
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 ml białego wina
  • natka pietruszki, sól morska, papryczka chili

Przygotowanie

  1. Odmrożone krewetki opłukaj i osusz.
  2. Wymieszaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili.
  3. Na patelni wymieszaj 20 g masła, dodaj czosnek i chili, po 30 sekundach wsyp krewetki i smaż przez kolejną minutę.
  4. Wlej wino, odparuj na większym ogniu, potem ponownie zmniejsz ogień, przewróć krewetki i smaż minutę.
  5. Dodaj natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Odstaw patelnię, gdy masło się rozpuści.
  6. Krewetki dopraw cytryną i solą morską, podawaj z bagietką.

Gotowane krewetki

Pochodzący z Chin przepis na gotowane krewetki jest banalnie prosty i szybki, a przy tym gotowe danie smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 500 g krewetek (obranych, niegotowanych)
  • imbir, około 4 cm korzenia
  • sól
  • sos sojowy
  • czosnek, siekany szczypiorek

Przygotowanie

  1. W woku zagotuj niewielką ilość wody.
  2. Dodaj sól, pokrojony w plasterki imbir i zgnieciony czosnek.
  3. Wrzuć krewetki i trzymaj na dużym ogniu, aż woda się ponownie zagotuje – po 30 sekundach odcedź ugotowane krewetki.
  4. Krewetki podawaj z sosem sojowym i octem ryżowym.

Przepisy na krewetki dostarczyła firma Makro.

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem –...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie