Krewetki smażone z masłem i czosnkiem

-

Krewetki najbardziej popularne owoce morza. Krewetki smażone z masłem i czosnkiem to danie nie tylko dla koneserów – spokojnie możesz przygotować je w domu. Poznaj prosty przepis na krewetki smażone z masłem i czosnkiem!

Produkty:

  • 600 g krewetek bez skorupek (świeżych lub mrożonych)
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Krewetki opłucz i dokładnie osusz na papierowym ręczniku.
  2. Rozgrzej mocno olej na patelni i wkładaj partiami krewetki. Smaż na dużym ogniu 5 minut.
  3. Następnie przełóż krewetki na sito i przez chwilę energicznie nim potrząśnij, żeby pozbyć się oleju.
  4. Na drugiej patelni na małym ogniu roztop masło, dodaj opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez prasę, pół łyżeczki soli. Dołóż krewetki i trzymaj na patelni tylko tyle, żeby się ponownie podgrzały.
  5. Tak przygotowane smażone krewetki podawaj z białym pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij ten artykuł

Ostatnie posty

Ostatnie komentarze

Nina NA Endometrioza