Krewetki najbardziej popularne owoce morza. Krewetki smażone z masłem i czosnkiem to danie nie tylko dla koneserów – spokojnie możesz przygotować je w domu. Poznaj prosty przepis na krewetki smażone z masłem i czosnkiem!
Produkty:
- 600 g krewetek bez skorupek (świeżych lub mrożonych)
- 100 ml oleju
- 3 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Krewetki opłucz i dokładnie osusz na papierowym ręczniku.
- Rozgrzej mocno olej na patelni i wkładaj partiami krewetki. Smaż na dużym ogniu 5 minut.
- Następnie przełóż krewetki na sito i przez chwilę energicznie nim potrząśnij, żeby pozbyć się oleju.
- Na drugiej patelni na małym ogniu roztop masło, dodaj opłukaną i drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez prasę, pół łyżeczki soli. Dołóż krewetki i trzymaj na patelni tylko tyle, żeby się ponownie podgrzały.
- Tak przygotowane smażone krewetki podawaj z białym pieczywem.
Smacznego!