Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja.

Składniki

  • opakowanie mrożonych dużych krewetek
  • 250 gram makaronu tagiatelle
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chilli
  • pomidory w puszce
  • pół szklanki półwytrawnego białego wina
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Warto wybrać lepszy makaron, dzięki niemu nawet najprostsze danie będzie doskonale smakowało.

Roztop odrobinę masła na patelni, dodaj posiekaną papryczkę chilli i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj chwilę, po czym wrzuć krewetki. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Kiedy krewetki są już usmażone zalej je winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje. Dodaj pomidory w puszce. Dopraw do smaku solą bądź pieprzem. Jeżeli pomidory są zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru.

Duś kilka minut, a następnie dorzuć na patelnię makaron i mieszaj wszystko razem.

Smacznego!

Może masz przepis, którym chcesz się podzielić ze światem? Jeśli tak, skontaktuj się z nami – jeśli będzie ciekawy, niezwykły, zaskakujący, z pewnością go opublikujemy!