Kruche babeczki śmietankowe – czyli słodkości na weekend. Babeczki lubią i duzi i mali, a jeśli wciągniemy do pracy nasze pociechy, robienie babeczek śmietankowych będzie wspaniałą zabawą!
Kruche babeczki śmietankowe
Składniki
- 400g mąki
- 8 żółtek
- 250g masła
- 100g cukru pudru
- skórka starta z połowy sparzonej cytryny
- sól
- 500ml chudej słodkiej śmietany
- 1 jajko
- 120g cukru
- pół laski wanilii
- 20g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła do smarowania foremek
- 2 łyżki mąki do posypania foremek
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Przygotowanie
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz skórką cytrynową, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto na godzinę wstawić do lodówki.
W tym czasie zagotować 400ml śmietany z przeciętą na pół laską wanilii, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie umieścić na ogniu i kiedy zacznie wrzeć, wlać resztę śmietany zmieszanej z mąką ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu mieszając przez 2 minuty. Wyjąć wanilię, zeskrobując do płynnej masy drobne ziarenka.
Żółtka i jajko ubić w rondlu lub metalowej misce i mieszając wlać cienkim strumieniem gorącą masę budyniową. Miskę lub rondel umieścić we wrzątku i mieszać, aż krem zgęstnieje, potem przykryć folią kuchenną, tak by stykała się z kremem, dzięki czemu nie powstanie kożuch, i ochłodzić.
Foremki do babeczek posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 7mm. Płatem ciasta zakryć, ustawione jedna przy drugiej foremki i przejechać wałkiem tak, żeby przecięły ciasto. Palcami starannie je docisnąć do foremek. Napełnić kremem.
Rozwałkować resztki ciasta, przykryć nimi babeczki i dociąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 25 minut na jasno złoty kolor.
Babeczki z foremek wyjąć dopiero po ostygnięciu.