Krupnik

Jak mówił pracownik kotłowni w kultowym Misiu: „jak jest zima to musi być zimno” – jednak z racji tego, że lepiej się nie poddawać, proponujemy pyszny krupnik na rozgrzewkę.

Krupnik na skrzydełkach

  • 700g skrzydełek kurczaka
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pół niedużego pora
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki – pół pęczka

Skrzydełka z kurczaka należy opłukać, zalać około 2 litrami wody i zagotować do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny. Po kwadransie wsypać płaską łyżkę soli i warzywa (wcześniej oskrobane i umyte- nierozdrobnione) oraz dołożyć liść laurowy.

Warzywa wyjąć zanim staną się zbyt miękkie i odłożyć na deseczkę. Kiedy skrzydełka będą ugotowane (po około 45 minutach) wyjąć łyżką cedzakową i pozostawić, żeby trochę ostygły. Wywar uzupełnić wodą, wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny, aż będzie miękka. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać opłukaną i posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!