Jak mówił pracownik kotłowni w kultowym Misiu: „jak jest zima to musi być zimno” – jednak z racji tego, że lepiej się nie poddawać, proponujemy pyszny krupnik na rozgrzewkę.
Krupnik na skrzydełkach
- 700g skrzydełek kurczaka
- 100g kaszy jęczmiennej
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- pół niedużego pora
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- natka pietruszki – pół pęczka
Skrzydełka z kurczaka należy opłukać, zalać około 2 litrami wody i zagotować do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny. Po kwadransie wsypać płaską łyżkę soli i warzywa (wcześniej oskrobane i umyte- nierozdrobnione) oraz dołożyć liść laurowy.
Warzywa wyjąć zanim staną się zbyt miękkie i odłożyć na deseczkę. Kiedy skrzydełka będą ugotowane (po około 45 minutach) wyjąć łyżką cedzakową i pozostawić, żeby trochę ostygły. Wywar uzupełnić wodą, wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny, aż będzie miękka. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać opłukaną i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!