Krupnik

    -

    Jak mówił pracownik kotłowni w kultowym Misiu: „jak jest zima to musi być zimno” – jednak z racji tego, że lepiej się nie poddawać, proponujemy pyszny krupnik na rozgrzewkę.

    Krupnik na skrzydełkach

    • 700g skrzydełek kurczaka
    • 100g kaszy jęczmiennej
    • 2 małe marchewki
    • 1 pietruszka
    • ćwiartka selera
    • pół niedużego pora
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz
    • natka pietruszki – pół pęczka

    Skrzydełka z kurczaka należy opłukać, zalać około 2 litrami wody i zagotować do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny. Po kwadransie wsypać płaską łyżkę soli i warzywa (wcześniej oskrobane i umyte- nierozdrobnione) oraz dołożyć liść laurowy.

    Warzywa wyjąć zanim staną się zbyt miękkie i odłożyć na deseczkę. Kiedy skrzydełka będą ugotowane (po około 45 minutach) wyjąć łyżką cedzakową i pozostawić, żeby trochę ostygły. Wywar uzupełnić wodą, wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny, aż będzie miękka. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach posypać opłukaną i posiekaną natkę pietruszki.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza