Krwawa Mary i jej siostry

Na naszej liście drinków o uzasadnionej popularności nie mogło zabraknąć Krwawej Mary – krwistoczerwony warzywny drink, podawany z liściem selera z pewnością wywoła zaskoczenie na niejednej domówce.

Składniki

  • 90ml wódki
  • 180ml soku pomidorowego
  • 30ml soku z cytryny
  • pół łyżeczki Sosu Worcestershire
  • 2-3 krople sosu tabasco
  • szczypta soli selerowej, pieprzu i zwykłej soli

Przygotowanie

Składniki połączyć w shakerze, dodać lód. Energicznie wstrząsnąć. Podawać z 2-3 kostkami lodu, ozdobione listkami selera lub łodygą selera naciowego.

Co z siostrami?

W tytule wspominamy o siostrach Krwawej Mary. Warto wiedzieć o dwóch z nich – Virgin Mary i Krwawa Maria.

Virgin Mary to nic innego jak bezalkoholowa wersja Krwawej Mary. Tak, dokładnie – bierzemy oryginalny przepis, wykreślając wódkę. Sok pomidorowy jest najlepszym lekarstwem na ciężki poranek po udanej imprezie (ze względu na zawartość potasu i witaminy C).

Krwawa Maria również nie jest odkryciem – przynajmniej nie jeśli chodzi o skomplikowanie przepisu. Ot, podmieniamy wódkę z tequilą, et voila! Tequila ma znacznie intensywniejszy aromat i nie ginie w drinku tak, jak wódka. Krwawa Maria ma silniejszy, korzenny aromat – warto spróbować!