Na naszej liście drinków o uzasadnionej popularności nie mogło zabraknąć Krwawej Mary – krwistoczerwony warzywny drink, podawany z liściem selera z pewnością wywoła zaskoczenie na niejednej domówce.
Składniki
- 90ml wódki
- 180ml soku pomidorowego
- 30ml soku z cytryny
- pół łyżeczki Sosu Worcestershire
- 2-3 krople sosu tabasco
- szczypta soli selerowej, pieprzu i zwykłej soli
Przygotowanie
Składniki połączyć w shakerze, dodać lód. Energicznie wstrząsnąć. Podawać z 2-3 kostkami lodu, ozdobione listkami selera lub łodygą selera naciowego.
Co z siostrami?
W tytule wspominamy o siostrach Krwawej Mary. Warto wiedzieć o dwóch z nich – Virgin Mary i Krwawa Maria.
Virgin Mary to nic innego jak bezalkoholowa wersja Krwawej Mary. Tak, dokładnie – bierzemy oryginalny przepis, wykreślając wódkę. Sok pomidorowy jest najlepszym lekarstwem na ciężki poranek po udanej imprezie (ze względu na zawartość potasu i witaminy C).
Krwawa Maria również nie jest odkryciem – przynajmniej nie jeśli chodzi o skomplikowanie przepisu. Ot, podmieniamy wódkę z tequilą, et voila! Tequila ma znacznie intensywniejszy aromat i nie ginie w drinku tak, jak wódka. Krwawa Maria ma silniejszy, korzenny aromat – warto spróbować!