Kuchnia rosyjska – przepis na Boeuf Strogonow

    -

    Kuchnia rosyjska jest kuchnią urozmaiconą, czyli każdy znajdzie coś dla siebie. Związane to jest z dużym wyborem produktów, jak i z przejęciem wielu dań narodowych z innych krajów głównie z krajów słowiańskich, tatarskich, a i w pewnym momencie z francuskich.

    Słynny Boeuf Strogonow jest znany i ceniony nie tylko w Rosji, ale i poza jej granicami.

    Produkty:

    • 1 kg polędwicy wołowej (może być wołowina)
    • 30 dag pieczarek
    • 1cebula
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1kieliszek białego wina
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 szklanka bulionu
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Umyj i osusz polędwicę, następnie pokrój ją w cienkie paseczki (najlepiej grubości 1cm i długości 4cm). Skrop mięso sokiem z cytryny i odstaw na 1 godzinę.
    2. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i drobno posiekaj, W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i pieczarki, lekko obsmaż.
    3. Mięso posól, posyp pieprzem, obtocz w wymieszanych mąkach, wrzuć do rondla. Krótko obsmaż.
    4. Do obsmażonego mięsa dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie duś mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Jeżeli używasz wołowiny to duś przez 20 minut.
    5. Gotową potrawę przypraw do smaku, a przed podaniem zapraw śmietaną.

    Źródło: „Wielka Księga Kucharska” -kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza