Kuchnia rosyjska jest kuchnią urozmaiconą, czyli każdy znajdzie coś dla siebie. Związane to jest z dużym wyborem produktów, jak i z przejęciem wielu dań narodowych z innych krajów głównie z krajów słowiańskich, tatarskich, a i w pewnym momencie z francuskich.
Słynny Boeuf Strogonow jest znany i ceniony nie tylko w Rosji, ale i poza jej granicami.
Produkty:
- 1 kg polędwicy wołowej (może być wołowina)
- 30 dag pieczarek
- 1cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1kieliszek białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyj i osusz polędwicę, następnie pokrój ją w cienkie paseczki (najlepiej grubości 1cm i długości 4cm). Skrop mięso sokiem z cytryny i odstaw na 1 godzinę.
- Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i drobno posiekaj, W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i pieczarki, lekko obsmaż.
- Mięso posól, posyp pieprzem, obtocz w wymieszanych mąkach, wrzuć do rondla. Krótko obsmaż.
- Do obsmażonego mięsa dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie duś mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Jeżeli używasz wołowiny to duś przez 20 minut.
- Gotową potrawę przypraw do smaku, a przed podaniem zapraw śmietaną.
Źródło: „Wielka Księga Kucharska” -kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006