Kuchnia rosyjska jest kuchnią urozmaiconą, czyli każdy znajdzie coś dla siebie. Związane to jest z dużym wyborem produktów, jak i z przejęciem wielu dań narodowych z innych krajów głównie z krajów słowiańskich, tatarskich, a i w pewnym momencie z francuskich.

Słynny Boeuf Strogonow jest znany i ceniony nie tylko w Rosji, ale i poza jej granicami.

Produkty:

  • 1 kg polędwicy wołowej (może być wołowina)
  • 30 dag pieczarek
  • 1cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1kieliszek białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz polędwicę, następnie pokrój ją w cienkie paseczki (najlepiej grubości 1cm i długości 4cm). Skrop mięso sokiem z cytryny i odstaw na 1 godzinę.
  2. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i drobno posiekaj, W rondlu roztop masło, dodaj cebulę i pieczarki, lekko obsmaż.
  3. Mięso posól, posyp pieprzem, obtocz w wymieszanych mąkach, wrzuć do rondla. Krótko obsmaż.
  4. Do obsmażonego mięsa dodaj bulion, koncentrat pomidorowy, paprykę i wino. W powstałym sosie duś mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Jeżeli używasz wołowiny to duś przez 20 minut.
  5. Gotową potrawę przypraw do smaku, a przed podaniem zapraw śmietaną.

Źródło: „Wielka Księga Kucharska” -kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006