Kuchnia rosyjska – przepis na pampuszki, czyli knedle ziemniaczane

    -

    Dzisiaj pora na kolejny przepis na danie kuchni rosyjskiej – pampuszki. Pampuszki, czyli knedle ziemniaczane. Zobacz jak przygotować to proste i smaczne danie.

    Produkty:

    • 3 surowe ziemniaki
    • 4 ziemniaki ugotowane
    • 3 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek
    • olej

    Nadzienie:

    • 25 dag twarogu, sól
    • szczypiorek suszony

    Przygotowanie:

    1. Surowe ziemniaki, zetrzyj na tarce, połącz z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami. Dodaj pozostałe składniki, wyrób na jednolitą masę. Twaróg wymieszaj ze szczypiorkiem, posól.
    2. Z ciasta uformuj niewielkie placuszki. Na każdym ułóż porcję nadzienia, dokładnie zlep, zrób kulkę.
    3. W dużym naczyniu rozgrzej olej. Wrzuć pampuszki na gorący tłuszcz i smaż aż do zarumienienia.

    Takie knedle ziemniaczane najczęściej nadziewa się ostro przyprawionym serem.

    Źródło: „Wielka Księga Kucharska” – kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza