Dzisiaj pora na kolejny przepis na danie kuchni rosyjskiej – pampuszki. Pampuszki, czyli knedle ziemniaczane. Zobacz jak przygotować to proste i smaczne danie.
Produkty:
- 3 surowe ziemniaki
- 4 ziemniaki ugotowane
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek
- olej
Nadzienie:
- 25 dag twarogu, sól
- szczypiorek suszony
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki, zetrzyj na tarce, połącz z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami. Dodaj pozostałe składniki, wyrób na jednolitą masę. Twaróg wymieszaj ze szczypiorkiem, posól.
- Z ciasta uformuj niewielkie placuszki. Na każdym ułóż porcję nadzienia, dokładnie zlep, zrób kulkę.
- W dużym naczyniu rozgrzej olej. Wrzuć pampuszki na gorący tłuszcz i smaż aż do zarumienienia.
Takie knedle ziemniaczane najczęściej nadziewa się ostro przyprawionym serem.
Źródło: „Wielka Księga Kucharska” – kolekcja „Pani domu” Warszawa 2006