Strona głównaKulinariaKuchnia tajska – co sprawia, że tak często sięgamy po jej dania?...

Kuchnia tajska – co sprawia, że tak często sięgamy po jej dania? Odkryj jej fenomen!

Kuchnia tajska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Wszystko za sprawą spójności smakowej, jaką się charakteryzuje, a także bogactwa składników odżywczych w daniach. Jej popularność rośnie i sprawia, że coraz częściej próbujemy własnych sił w przygotowywaniu tajskich specjałów. W czym tkwi fenomen kuchni tajskiej? O jakich jej składnikach nie można zapomnieć? Sprawdź, jakimi cechami się charakteryzuje.

Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?

Kuchnia tajska jest kuchnią wielokulturową. Duży wpływ na jej ukształtowanie miały Chiny i Indie, których praktyki wykorzystywano ze względu na położenie Tajlandii,  jednak dobór przypraw i składników znacznie się różni. Kuchnia tajska to pięć najważniejszych, podstawowych smaków – ostry, gorzki, słodki, kwaśny i słony. Nie bez powodu dania z Tajlandii uznaje się za najbardziej pikantne na świecie. Mimo to kuchnia ta jest wielosmakowa, a wszystko to za sprawą różnorodnych, nawet czasem egzotycznych składników. Dania tajskie są niezwykle aromatyczne, kolorowe i estetyczne – niewątpliwie zachęcają do konsumpcji. Ma to związek z faktem, że dla Tajów jedzenie to rytuał. Poza etykietą, którą charakteryzuje się kuchnia tajska, niezwykle istotna jest zasada, że lepiej jeść częściej i mniej.

Niezbędne produkty kuchni tajskiej

Większość dań kuchni tajskiej przygotowuje się za pomocą woka, czyli znanej, głębokiej patelni. Podstawowym składnikiem jest kokos, w wielu postaciach – stosuje się olej kokosowy, wodę, świeże owoce, a także mleczko kokosowe. Kuchnia tajska to owoce morza, ryby, tofu, ryż i makarony. Wszystkie dania oparte są o te składniki, tworząc spójną całość i niebanalne kombinacje. W Tajlandii ogromną wagę przywiązuje się do przypraw. Najczęściej stosowaną jest chilli, trawa cytrynowa i galangal. Niezbędnymi składnikami tej kuchni są: curry, imbir, kolendra, a także sosy rybne i ostrygowe. W różnych rejonach Tajlandii połączenia smaków są bardzo egzotyczne.

Najlepsze dania kuchni tajskiej

Kuchnia tajska to jedna z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Jest jednak kilka flagowych potraw, które z powodzeniem można wykonać samodzielnie. Wystarczy jedynie znaleźć składniki – najlepiej w dobrych sklepach, które oferują oryginalny asortyment prosto z Tajlandii. Jednym z takich dystrybutorów jest np. e-sklep Obsesja Smaku. Znajdziesz tam produkty potrzebne m.in. do pad thai – to kultowe, tajskie danie oparte na smażonym makaronie, które zyskało olbrzymią popularność na zachodzie. Prosta w przygotowaniu będzie także zupa tom yum – słodko-kwaśna propozycja, przygotowywana na bazie mleczka kokosowego. Możesz dodać do niej kurczaka lub krewetki – w obu wariantach jest obłędna. Pamiętaj, że jakość składników, jakich użyjesz w kuchni, jest najważniejsza, dlatego zaufaj asortymentowi dobrego sklepu.

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,971ObserwującyObserwuj