KulinariaKuchnia włoska - dlaczego Polacy ją pokochali?

Kuchnia włoska – dlaczego Polacy ją pokochali?

-

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni regionalnych, która z sukcesem przekroczyła granice Włoch i skutecznie podbija serca (i żołądki) mieszkańców Europy i świata. Za co kochamy dania włoskie? Przede wszystkim za to, że są czymś więcej niż tylko jedzeniem! To kwintesencja celebracji życia w wersji slow life! Tutaj potrawy przygotowuje się z najwyższej jakości składników, sięgając po aromatyczne przyprawy i surowce od lokalnych producentów, konsekwentnie unikając bylejakości i masowości, a następnie dając sobie czas na rozkoszowanie się ich smakiem i aromatem (sjesta!). Oto najważniejsze cechy kuchni włoskiej!

Kuchnia włoska – prosty skład i doskonała jakość produktów

Dania włoskie opierają się na konkretnych, powtarzalnych produktach. Są to przede wszystkim:

  • przyprawy, m.in: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn;
  • sery, m.in.: parmezan i mozzarella, ale również: ricotta, mascarpone i gorgonzola;
  • szynka parmeńska;
  • świeże warzywa, m.in.: pomidory, cebula, karczochy i czosnek;
  • ryby i owoce morza
  • mąka – delikatna, lekka i pełna glutenu;
  • oliwa z oliwek, która jest bazą większości włoskich dań, od makaronów i pizzy, po sałatki, mięsa czy grzanki; – zarówno na bazie makaronu, jak i w sałacie, na grzankach, z mięsem czy serami.

Wszystkie składniki powinny być świeże i pochodzić ze sprawdzonych źródeł – najlepiej od lokalnych rolników i producentów.

Dania włoskie – łatwe do przygotowania

Potrawy włoskie mają proste receptury i w większości przypadków nie wymagają jakiś szczególnych umiejętności, ani precyzyjnych sprzętów kuchennych. O włoskim gotowaniu mówi się często, że to gotowanie sercem, zgodnie z tym, co czujemy. Sporo w tym prawdy, bo pytając Włochów o przepisy, najczęściej słyszymy, by dodać trochę tego, trochę tamtego, sypnąć od serca lub z sercem przyprawić… Każda pasta może smakować nieco inaczej i nie ma w tym absolutnie nic złego, choć oczywiście nikt nie robi tak dobrego makaronu jak mamma.

Zdrowe i sycące w każdym wydaniu, również na wynos

Tym, co zdecydowanie wyróżnia dania włoskie, na tle potraw z innych krajów, jest właśnie fakt, że doskonale smakują w każdym wydaniu. Zarówno domowa pizza, jak i pizza przygotowana w wersji to go (oczywiście w sprawdzonym miejscu, przez wykwalifikowanych miłośników włoskiego jedzenia) – może smakować równie dobrze i być równoważnym źródłem wszystkich substancji odżywczych. Podobnie sprawa ma się z makaronami, czyli włoskimi pastami. Jeśli tylko podczas gotowania sięgamy po świeże, wysokiej jakości składniki, którym dajemy czas na połączenie się i wzajemne wzmocnienie smakowitości – danie po prostu musi się udać!

Szukając w stolicy najlepszej włoskiej pizzy lub obłędnie sycących past, warto sprawdzić ofertę San Giovanni, która potrawami inspirowanymi słoneczną Italią karmi Warszawiaków i turystów odwiedzających miasto od ponad 15 lat. Pyszna, chrupiąca, włoska pizza, wypiekana zgodnie z recepturami, które wywodzą się z regionu Kampanii we Włoszech oraz wyśmienite pasty i makarony serwowane są w lokalu (wtedy, gdy to tylko możliwe!) i na wynos – nie tracąc nic a nic ze swojej świeżości i niepowtarzalności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie