Zimne napoje na gorące dni – nadchodzi letnie orzeźwienie

    -

    Producenci napojów prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych produktów – gazowanych, niegazowanych, w puszkach, w butelkach i w kartonikach. Do wyboru masz napoje z mniejszą lub większą ilością cukru, ze słodzikiem lub w ogóle nie słodzone. Napoje kuszą nas reklamą, opakowaniem, smakiem…

    Ale może są jeszcze gdzieś wśród nas szaleńcy, którzy mają ochotę sami przyrządzić pyszne orzeźwiające napoje w domu – z bezpiecznych składników, z niepowtarzalnym aromatem i dawką letniej euforii.

    Lemoniada

    Składniki

    • 3 duże cytryny
    • 100g cukru
    • kostki lodu

    Przygotowanie

    1. Cytryny trzeba sparzyć i z dwóch ściąć skórkę (tylko żółtą część).
    2. Ze środka trzeciej cytryny wykroić 4 plasterki.
    3. Skórki zalać 800ml wody, dodać cukier i zagotować.
    4. Ostudzić i połączyć z sokiem z wszystkich cytryn.
    5. Nalewamy przez sitko do szklanek i do każdej szklanki wrzucamy po 2 kostki lodu i po plasterku cytryny.

    Oranżada

    Składniki

      • 2 duże pomarańcze
    • 1 cytryna
    • 80g cukru
    • kostki lodu

    Przygotowanie

      1. Jedną pomarańczę sparzyć i ściąć z niej skórkę (tylko pomarańczową część).
      2. Skórki zalać 500ml wody, dodać cukier i zagotować.
    1. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z sokiem z pozostałych pomarańczy i cytryny.
    2. Wlać do szklanek przez sitko, do każdej wrzucić kostki lodu i po plasterku cytryny.

    Herbata mrożona

    Składniki

    • 4 torebki czarnej herbaty
    • 2 cytryny
    • 8 łyżeczek cukru
    • około 12 kostek lodu

    Przygotowanie

    1. Do czajniczka wrzucić torebki herbaty, zalać wrzątkiem,
    2. Czajniczek przykryć i umieścić na podgrzewanej podstawce.
    3. Po kilku minutach (około 6) dolać jeszcze 100ml wrzątku i zaparzać przez 3 minuty.
    4. Z jednej cytryny wycisnąć sok, natomiast drugą sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki.
    5. Napar herbaciany uzupełnić wrzątkiem do 800ml, dodać cukier, sok z cytryny oraz plasterki cytryny.
    6. Schłodzić (przed podaniem można wstawić na pół godziny do lodówki). Podawać z kostkami lodu.

     

     

     

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza