Producenci napojów prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych produktów – gazowanych, niegazowanych, w puszkach, w butelkach i w kartonikach. Do wyboru masz napoje z mniejszą lub większą ilością cukru, ze słodzikiem lub w ogóle nie słodzone. Napoje kuszą nas reklamą, opakowaniem, smakiem…
Ale może są jeszcze gdzieś wśród nas szaleńcy, którzy mają ochotę sami przyrządzić pyszne orzeźwiające napoje w domu – z bezpiecznych składników, z niepowtarzalnym aromatem i dawką letniej euforii.
Lemoniada
Składniki
- 3 duże cytryny
- 100g cukru
- kostki lodu
Przygotowanie
- Cytryny trzeba sparzyć i z dwóch ściąć skórkę (tylko żółtą część).
- Ze środka trzeciej cytryny wykroić 4 plasterki.
- Skórki zalać 800ml wody, dodać cukier i zagotować.
- Ostudzić i połączyć z sokiem z wszystkich cytryn.
- Nalewamy przez sitko do szklanek i do każdej szklanki wrzucamy po 2 kostki lodu i po plasterku cytryny.
Oranżada
Składniki
-
- 2 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 80g cukru
- kostki lodu
Przygotowanie
-
- Jedną pomarańczę sparzyć i ściąć z niej skórkę (tylko pomarańczową część).
- Skórki zalać 500ml wody, dodać cukier i zagotować.
- Po zagotowaniu zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z sokiem z pozostałych pomarańczy i cytryny.
- Wlać do szklanek przez sitko, do każdej wrzucić kostki lodu i po plasterku cytryny.
Herbata mrożona
Składniki
- 4 torebki czarnej herbaty
- 2 cytryny
- 8 łyżeczek cukru
- około 12 kostek lodu
Przygotowanie
- Do czajniczka wrzucić torebki herbaty, zalać wrzątkiem,
- Czajniczek przykryć i umieścić na podgrzewanej podstawce.
- Po kilku minutach (około 6) dolać jeszcze 100ml wrzątku i zaparzać przez 3 minuty.
- Z jednej cytryny wycisnąć sok, natomiast drugą sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki.
- Napar herbaciany uzupełnić wrzątkiem do 800ml, dodać cukier, sok z cytryny oraz plasterki cytryny.
- Schłodzić (przed podaniem można wstawić na pół godziny do lodówki). Podawać z kostkami lodu.