Więcej
    Strona głównaKulinariaKurczak cytrynowy z tymiankiem i ziemniaczkami

    Kurczak cytrynowy z tymiankiem i ziemniaczkami

    Pomysł na danie inspirowane kuchnią grecką – kurczak cytrynowy, z aromatycznym tymiankiem i równie aromatycznymi pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!

    Składniki

    • 1kg kurczaka w kawałkach
    • 4 cytryny
    • 50ml białego wina
    • kilka gałązek tymianku
    • kilka ząbków czosnku
    • oliwa, sól, pieprz
    • młode ziemniaczki

    Przygotowanie

    1. Wymieszaj sok z 1 cytryny, sól, pieprz, wino i oliwę.
    2. Do tak powstałej marynaty włóż kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
    3. Ziemniaczki oczyść i podgotuj przez 10 minut.
    4. Odcedź zamarynowanego kurczaka (nie wylewaj marynaty!) i obsmaż go na patelni.
    5. W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaczki i kurczaka, polej marynata, dodaj tymianek, czosnek i pokrojone w kawałki cytryny.
    6. Piecz pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu mięso obróć.
    7. Zdejmij pokrywkę i zapiecz przez kolejne 15-20 minut, by danie się ładnie zarumieniło.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj