Pomysł na danie inspirowane kuchnią grecką – kurczak cytrynowy, z aromatycznym tymiankiem i równie aromatycznymi pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!
Składniki
- 1kg kurczaka w kawałkach
- 4 cytryny
- 50ml białego wina
- kilka gałązek tymianku
- kilka ząbków czosnku
- oliwa, sól, pieprz
- młode ziemniaczki
Przygotowanie
- Wymieszaj sok z 1 cytryny, sól, pieprz, wino i oliwę.
- Do tak powstałej marynaty włóż kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
- Ziemniaczki oczyść i podgotuj przez 10 minut.
- Odcedź zamarynowanego kurczaka (nie wylewaj marynaty!) i obsmaż go na patelni.
- W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaczki i kurczaka, polej marynata, dodaj tymianek, czosnek i pokrojone w kawałki cytryny.
- Piecz pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu mięso obróć.
- Zdejmij pokrywkę i zapiecz przez kolejne 15-20 minut, by danie się ładnie zarumieniło.