Strona głównaKulinariaKurczak cytrynowy z tymiankiem i ziemniaczkami

Kurczak cytrynowy z tymiankiem i ziemniaczkami

Pomysł na danie inspirowane kuchnią grecką – kurczak cytrynowy, z aromatycznym tymiankiem i równie aromatycznymi pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!

Składniki

  • 1kg kurczaka w kawałkach
  • 4 cytryny
  • 50ml białego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa, sól, pieprz
  • młode ziemniaczki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj sok z 1 cytryny, sól, pieprz, wino i oliwę.
  2. Do tak powstałej marynaty włóż kurczaka, wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
  3. Ziemniaczki oczyść i podgotuj przez 10 minut.
  4. Odcedź zamarynowanego kurczaka (nie wylewaj marynaty!) i obsmaż go na patelni.
  5. W naczyniu do zapiekania ułóż ziemniaczki i kurczaka, polej marynata, dodaj tymianek, czosnek i pokrojone w kawałki cytryny.
  6. Piecz pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu mięso obróć.
  7. Zdejmij pokrywkę i zapiecz przez kolejne 15-20 minut, by danie się ładnie zarumieniło.

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,964ObserwującyObserwuj