Kurczak na 2 sposoby – filety z masłem czosnkowym i leczo z kurczaka i cebuli

Mięso z drobiu jest jednym z mięs najczęściej pojawiających się w naszych domach. Potrawy z drobiu są smaczne, odżywcze, można je podawać zarówno na obiad jak i na kolację, a przy tym świetnie się komponują niemal ze wszystkimi dodatkami. Nasze propozycje na dziś to filet drobiowy z masłem czosnkowym oraz leczo z kurczaka i cebuli.

Filet drobiowy z masłem czosnkowym

Kurczak na 2 sposoby - filety z masłem czosnkowym i leczo z kurczaka i cebuli

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 14 dag mąki
  • 4 rozmącone jajka
  • bułka tarta
  • 15dag masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu, by zmiękło.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez prasę.
  3. Pietruszkę umyj i posiekaj.
  4. Kiedy masło będzie miękkie dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz – dobrze wymieszaj.
  5. Łyżką ułóż gotowe masło czosnkowe na arkuszu folii aluminiowej, zwiń w kiełbaskę, zakręć końce i włóż do lodówki by stwardniało.
  6. Filety z piersi z kurczaka umyj, osusz i przetnij każdy kawałek wzdłuż na pół.
  7. Delikatnie rozbij przecięte filety tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
  8. Na każdym kawałku fileta połóż porcję masła i złóż filet na pół.
  9. Złożone filety obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  10. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę – musisz mieć tyle oleju, by filety były zanurzone w tłuszczu do połowy.
  11. Obtoczone filety drobiowe smaż z każdej strony do zarumienienia.

 

Leczo z kurczaka i cebuli

Kurczak na 2 sposoby - filety z masłem czosnkowym i leczo z kurczaka i cebuli

Składniki

  • 2 kg cebuli
  • 80dag piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka, oregano

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę.
  2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i duś pod przykryciem 15 minut.
  3. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do duszonej cebuli i duś około 10 minut.
  4. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w kostkę.
  5. Pokrojone mięso przypraw solą, pieprzem, curry, papryką słodką i oregano, smaż na patelni w oleju.
  6. Podsmażonego kurczaka dodaj do warzyw razem z koncentratem pomidorowym, przypraw całość do smaku.
  7. Gotowe danie duś jeszcze około 10 minut.

Smacznego!