Strona głównaKulinariaKurczak na 2 sposoby - filety z masłem czosnkowym i leczo z...

    Kurczak na 2 sposoby – filety z masłem czosnkowym i leczo z kurczaka i cebuli

    Mięso z drobiu jest jednym z mięs najczęściej pojawiających się w naszych domach. Potrawy z drobiu są smaczne, odżywcze, można je podawać zarówno na obiad jak i na kolację, a przy tym świetnie się komponują niemal ze wszystkimi dodatkami. Nasze propozycje na dziś to filet drobiowy z masłem czosnkowym oraz leczo z kurczaka i cebuli.

    Filet drobiowy z masłem czosnkowym

    sposoby na kurczaka leczo kurczak z cebula piersi kurczaka z maslem czosnkowym 2

    Składniki

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 14 dag mąki
    • 4 rozmącone jajka
    • bułka tarta
    • 15dag masła
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 pęczki natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • olej lub oliwa do smażenia

    Przygotowanie

    1. Masło wyjmij z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu, by zmiękło.
    2. Czosnek obierz i przeciśnij przez prasę.
    3. Pietruszkę umyj i posiekaj.
    4. Kiedy masło będzie miękkie dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz – dobrze wymieszaj.
    5. Łyżką ułóż gotowe masło czosnkowe na arkuszu folii aluminiowej, zwiń w kiełbaskę, zakręć końce i włóż do lodówki by stwardniało.
    6. Filety z piersi z kurczaka umyj, osusz i przetnij każdy kawałek wzdłuż na pół.
    7. Delikatnie rozbij przecięte filety tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
    8. Na każdym kawałku fileta połóż porcję masła i złóż filet na pół.
    9. Złożone filety obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
    10. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę – musisz mieć tyle oleju, by filety były zanurzone w tłuszczu do połowy.
    11. Obtoczone filety drobiowe smaż z każdej strony do zarumienienia.

     

    Leczo z kurczaka i cebuli

    sposoby na kurczaka leczo kurczak z cebula piersi kurczaka z maslem czosnkowym 3

    Składniki

    • 2 kg cebuli
    • 80dag piersi z kurczaka
    • 2 czerwone papryki
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki oleju
    • sól, pieprz, przyprawa curry, papryka słodka, oregano

    Przygotowanie

    1. Cebulę obierz, pokrój w grubą kostkę.
    2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i duś pod przykryciem 15 minut.
    3. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do duszonej cebuli i duś około 10 minut.
    4. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w kostkę.
    5. Pokrojone mięso przypraw solą, pieprzem, curry, papryką słodką i oregano, smaż na patelni w oleju.
    6. Podsmażonego kurczaka dodaj do warzyw razem z koncentratem pomidorowym, przypraw całość do smaku.
    7. Gotowe danie duś jeszcze około 10 minut.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,929ObserwującyObserwuj