Więcej
    Strona głównaKulinariaKurczak panierowany w pumperniklu

    Kurczak panierowany w pumperniklu

    Kurczak panierowany w pumperniklu to sposób na niebanalne (i zdrowe) podanie piersi z kurczaka. Eleganckie kuleczki ozdobione ziołami z pewnością przypadną do gustu domownikom w każdym wieku!

    Składniki

    • pierś z kurczaka 1 mała szt.
    • pumpernikiel 10g
    • groszek zielony 100g
    • jogurt naturalny 10 ml
    • masło
    • jajko
    • sól, pieprz
    • świeże zioła

    Przygotowanie

    1. Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki.
    2. Uformowane kluseczki zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.
    3. Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą.
    4. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu.
    5. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty.
    6. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    7. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

    Smacznego!

    Arkadiusz Dziakowski – kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
    Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,950ObserwującyObserwuj