Kurczak panierowany w pumperniklu to sposób na niebanalne (i zdrowe) podanie piersi z kurczaka. Eleganckie kuleczki ozdobione ziołami z pewnością przypadną do gustu domownikom w każdym wieku!
Składniki
- pierś z kurczaka 1 mała szt.
- pumpernikiel 10g
- groszek zielony 100g
- jogurt naturalny 10 ml
- masło
- jajko
- sól, pieprz
- świeże zioła
Przygotowanie
- Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki.
- Uformowane kluseczki zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.
- Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą.
- Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu.
- Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty.
- Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.
Smacznego!
Arkadiusz Dziakowski – kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl