Kurczak pieczony w ziołach

    -

    Kurczak pieczony w ziołach dobry na obiad dla całej rodziny.

    Produkty:

    • 1 kurczak
    • 3 łyżki sklarowanego masła
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 4 gałązki świeżego majeranku
    • 2 listki szałwii
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Kurczaka umyj, odsącz na papierowym ręczniku, oprósz z zewnątrz solą oraz pieprzem i natrzyj połową przeciśniętego przez prasę czosnku.
    2. Resztę czosnku wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami, sklarowanym masłem. Dodaj kilka szczypt soli oraz pieprzu – połową tej mieszaniny nasmaruj kurczaka od wewnątrz.
    3. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.
    4. Po 40 minutach kurczaka wyjmij, posmaruj z zewnątrz resztą mieszanki ziołowej i ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.

    Kurczaka podawaj z ziemniakami, frytkami i surówkami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza