Kurczak pieczony w ziołach dobry na obiad dla całej rodziny.

Produkty:

  • 1 kurczak
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki świeżego majeranku
  • 2 listki szałwii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, odsącz na papierowym ręczniku, oprósz z zewnątrz solą oraz pieprzem i natrzyj połową przeciśniętego przez prasę czosnku.
  2. Resztę czosnku wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami, sklarowanym masłem. Dodaj kilka szczypt soli oraz pieprzu – połową tej mieszaniny nasmaruj kurczaka od wewnątrz.
  3. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.
  4. Po 40 minutach kurczaka wyjmij, posmaruj z zewnątrz resztą mieszanki ziołowej i ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.

Kurczaka podawaj z ziemniakami, frytkami i surówkami.

Smacznego!