Kurczak pieczony w ziołach dobry na obiad dla całej rodziny.
Produkty:
- 1 kurczak
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 gałązki świeżego majeranku
- 2 listki szałwii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, odsącz na papierowym ręczniku, oprósz z zewnątrz solą oraz pieprzem i natrzyj połową przeciśniętego przez prasę czosnku.
- Resztę czosnku wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami, sklarowanym masłem. Dodaj kilka szczypt soli oraz pieprzu – połową tej mieszaniny nasmaruj kurczaka od wewnątrz.
- Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.
- Po 40 minutach kurczaka wyjmij, posmaruj z zewnątrz resztą mieszanki ziołowej i ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.
Kurczaka podawaj z ziemniakami, frytkami i surówkami.
Smacznego!