Smaczna, zdrowa, sycąca i aromatyczna – lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy za oknem słońce świeci coraz śmielej. Smacznego!
Składniki (Forma 30×20 cm – 6–8 porcji):
- 400 g szpinaku
- 300 g fety
- 400 g mozzarelli
- makaron Lasagne marki Arrighi
- 2 puszki Krojonych pomidorów z czosnkiem marki Valfrutta
- 1 jajko
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
- sól
- pieprz
- tymianek świeży lub bazylia
- pomidory koktajlowe (garść)
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.
- Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.
- Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.
- Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.
- Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.
- Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.
- Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska