Letnie sałatki z kurczakiem – kurczak w sosie balsamicznym i sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

    -

    Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką.

    Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym

    Składniki

    • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
    • 2 kostki rosołowe
    • 800ml wody
    • 1 sałata
    • 100g rukoli
    • 1 mała papryka żółta i czerwona
    • 200g pomidorków koktajlowych
    • 1 pęczek bazylii
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    1. Liście sałaty i rukoli porozdzielać, umyć i zostawić na sicie, muszą odcieknąć.
    2. Pierś z kurczaka umyć i umieścić we wrzącej wodzie, dorzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu 20minut.
    3. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe części znajdujące się wewnątrz strąków i pokroić w cienkie paski.
    4. Pomidorki umyte przekroić na połówki.
    5. Liście sałaty i rukoli ułożyć na płaskich talerzach, a na nich rozłożyć paprykę i pomidory.
    6. Oliwę, posiekaną bazylię, sól, pieprz, ocet balsamiczny, szczyptę cukru łączymy i tworzymy sos.
    7. Gorące mięso z kurczaka pokroić w paski, od razu włożyć do sosu i wymieszać.
    8. Kawałki piersi ułożyć na środku talerzy, a pozostałym sosem skropić sałatę.
    9. Podawać póki mięso jest ciepłe.

    Sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

    Składniki

    • 1głowka sałaty
    • 200g roszponki
    • 2 duże pomidory
    • 125g wędzonego surowego boczku w plastrach
    • 4 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 10 cienkich kromek bagietki
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    1. Jajka ugotować na twardo, po zdjęciu skorupek pokroić na ćwiartki
    2. Liście sałaty i roszponki opłukać i zostawić na sicie, żeby woda odciekła.
    3. Umyte pomidory przekroić i po usunięciu stwardniałej części pokroić na ósemki.
    4. Olej i ocet zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    5. Na płaskich talerzach ułożyć sałatę, roszpunkę, a na nich ułożyć jajka i pomidory.
    6. Zalewamy wszystko sosem.
    7. Na patelni roztopić połowę masła i usmażyć boczek, aż stanie się chrupki, ale nie może być przypalony.
    8. Gorące skwarki rozsypać na sałacie.
    9. Na patelnie włożyć resztę masła i usmażyć kromki bagietki – po 1 minucie z każdej strony.
    10. Grzanki gorące układamy na sałacie.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza