Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką.
Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym
Składniki
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- 800ml wody
- 1 sałata
- 100g rukoli
- 1 mała papryka żółta i czerwona
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek bazylii
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Liście sałaty i rukoli porozdzielać, umyć i zostawić na sicie, muszą odcieknąć.
- Pierś z kurczaka umyć i umieścić we wrzącej wodzie, dorzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu 20minut.
- Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe części znajdujące się wewnątrz strąków i pokroić w cienkie paski.
- Pomidorki umyte przekroić na połówki.
- Liście sałaty i rukoli ułożyć na płaskich talerzach, a na nich rozłożyć paprykę i pomidory.
- Oliwę, posiekaną bazylię, sól, pieprz, ocet balsamiczny, szczyptę cukru łączymy i tworzymy sos.
- Gorące mięso z kurczaka pokroić w paski, od razu włożyć do sosu i wymieszać.
- Kawałki piersi ułożyć na środku talerzy, a pozostałym sosem skropić sałatę.
- Podawać póki mięso jest ciepłe.
Sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem
Składniki
- 1głowka sałaty
- 200g roszponki
- 2 duże pomidory
- 125g wędzonego surowego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 10 cienkich kromek bagietki
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, po zdjęciu skorupek pokroić na ćwiartki
- Liście sałaty i roszponki opłukać i zostawić na sicie, żeby woda odciekła.
- Umyte pomidory przekroić i po usunięciu stwardniałej części pokroić na ósemki.
- Olej i ocet zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Na płaskich talerzach ułożyć sałatę, roszpunkę, a na nich ułożyć jajka i pomidory.
- Zalewamy wszystko sosem.
- Na patelni roztopić połowę masła i usmażyć boczek, aż stanie się chrupki, ale nie może być przypalony.
- Gorące skwarki rozsypać na sałacie.
- Na patelnie włożyć resztę masła i usmażyć kromki bagietki – po 1 minucie z każdej strony.
- Grzanki gorące układamy na sałacie.