Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką.

Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym

Składniki

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 800ml wody
  • 1 sałata
  • 100g rukoli
  • 1 mała papryka żółta i czerwona
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Liście sałaty i rukoli porozdzielać, umyć i zostawić na sicie, muszą odcieknąć.
  2. Pierś z kurczaka umyć i umieścić we wrzącej wodzie, dorzucić kostki bulionowe i gotować na średnim ogniu 20minut.
  3. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe części znajdujące się wewnątrz strąków i pokroić w cienkie paski.
  4. Pomidorki umyte przekroić na połówki.
  5. Liście sałaty i rukoli ułożyć na płaskich talerzach, a na nich rozłożyć paprykę i pomidory.
  6. Oliwę, posiekaną bazylię, sól, pieprz, ocet balsamiczny, szczyptę cukru łączymy i tworzymy sos.
  7. Gorące mięso z kurczaka pokroić w paski, od razu włożyć do sosu i wymieszać.
  8. Kawałki piersi ułożyć na środku talerzy, a pozostałym sosem skropić sałatę.
  9. Podawać póki mięso jest ciepłe.

Sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

Składniki

  • 1głowka sałaty
  • 200g roszponki
  • 2 duże pomidory
  • 125g wędzonego surowego boczku w plastrach
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 10 cienkich kromek bagietki
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, po zdjęciu skorupek pokroić na ćwiartki
  2. Liście sałaty i roszponki opłukać i zostawić na sicie, żeby woda odciekła.
  3. Umyte pomidory przekroić i po usunięciu stwardniałej części pokroić na ósemki.
  4. Olej i ocet zmieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Na płaskich talerzach ułożyć sałatę, roszpunkę, a na nich ułożyć jajka i pomidory.
  6. Zalewamy wszystko sosem.
  7. Na patelni roztopić połowę masła i usmażyć boczek, aż stanie się chrupki, ale nie może być przypalony.
  8. Gorące skwarki rozsypać na sałacie.
  9. Na patelnie włożyć resztę masła i usmażyć kromki bagietki – po 1 minucie z każdej strony.
  10. Grzanki gorące układamy na sałacie.