Letnie spotkania z przyjaciółmi najlepiej smakują podczas odkrywania nowych, kulinarnych smaków. Wspólne grillowanie, czy wieczory spędzone przy dużym stole na smakowaniu wspólnie przygotowanych dań, to doskonały moment na opowieści o wakacyjnych podróżach i planach…
Szczególnie, że zostało nam jeszcze kilka tygodni do zakończenia lata. Nie zmarnujmy więc tego czasu i wspólnie cieszmy się chwilą, kosztując przy tym doskonałych potraw z dodatkiem bakalii.
Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 0,5 kg mandarynek
- Świeża mięta pieprzowa
- 75 g orzechów Pinii Bakalland
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
- Sól i pieprz do smaku
Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach.
Grillowane szaszłyki z serem Halloumi i suszonym mango
Składniki (na 6 porcji):
- 250 g sera Halloumi
- 6 większych pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- Świeży rozmaryn
- 2 łyżki oliwy
- 70 g Mango Bakalland
- Szczypta chilli
- Sól i pieprz do smaku
Ser kroimy na większe kostki, cebulę w plasterki. Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki skrapiamy oliwą, przyprawioną solą, pierzem i odrobiną chili, a także roztartymi w dłoniach świeżymi listkami rozmarynu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy przez ok. 6 minut, aż wszystkie składniki delikatnie się przyrumienią. Szaszłyki możemy przygotować również piekąc wszystkie składniki w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut.
Francuskie ślimaki ze Złotymi owocami i roszponką
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 2 gruszki
- 1 białko
- 1 opakowanie sałaty roszponki
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.
SMACZNEGO! 🙂