Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit nastąpił XVII i XVIII wieku, w krajach niderlandzkich. Kupcy przywozili tu z całego świata różne zioła, przyprawy i rośliny. Likiery pozwalały bardzo skutecznie zachowywać wartościowe składniki ziół. Stosowano je więc na rozmaite dolegliwości.
Dobrym przykładem likieru ziołowego, mającego niekiedy zbawienny wpływ na niektóre funkcje naszego organizmu oraz ratującego przed różnymi przypadłościami zdrowotnymi, jest pochodząca z Czech Becherovka. Składa się ona z wody, wysokiej jakości alkoholu, naturalnego cukru i charakterystycznej gorzkiej mieszanki około 32 ziół i przypraw. Dokładna receptura jest ściśle strzeżona, ale to właśnie dzięki niej może ona przynieść ulgę naszemu układowi pokarmowemu, zwłaszcza po obfitym i ciężkim posiłku. Jej niewielkie ilości powodują wydzielanie soków żołądkowych, wzmacniają apetyt i pobudzają trawienie. Kieliszek tego ziołowego trunku polecany jest także przed głównym daniem.
Ze względu na swój specyficzny smak i aromat Becherovka może być bardzo ciekawym składnikiem drinków. Możemy na jej bazie przygotować zarówno long drinki, jak i short drinki.
Fresh Smashin
To przykład orzeźwiającego long drinka. Potrzebujemy do jego wykonania: 40 ml Becherovki, 150 ml soku grejpfrutowego, wodę sodową, pół łyżeczki cukru, lód w kostkach oraz cząstkę grejpfruta.
Szklankę do drinka należy udekorować cukrem. Można to zrobić w łatwy sposób, używając spodeczka z niewielką ilością wody. Wystarczy zanurzyć w niej krawędź szklanki, a następnie obtoczyć ją w cukrze i pozostawić do wyschnięcia. Do tak przygotowanej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy Becherovkę, sok i dopełniamy wodą sodową. Całość dekorujemy cząstką grejpfruta.
Oaza
Ten drink z kolei, należy do kategorii short drinków. Jego składniki to: 50-60 ml Becherovki, pół limonki, 1-2 łyżeczki brązowego cukru oraz kruszony lód. Aby przygotować Oazę należy rozkroić pół limonki na 4-8 kawałków i umieścić w szklance, a następnie dosypać cukru. Wszystko rozgniatamy przy użyciu muddler’a, czyli specjalnego rozgniatacza do owoców. Do brzegów szklanki dosypujemy kruszonego lodu, dolewamy Becherovki i mieszamy.
Obydwa drinki przełamują nieco stereotyp ziołowych likierów, jako trunku dla pań w słusznym wieku, albo specyfiku, którym jesteśmy częstowani podczas wizyty u babci.