Czas przeznaczony na nasz lunch zazwyczaj jest ograniczony, warto z tego względu zadbać o coś pożywnego już w domu. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na pyszny i jednocześnie pożywny lunch w pracy: sałatkę makaronową ze szpinakiem, makaron na słodko z musem truskawkowym i sałatkę ze szparagami.

 

Sałatka ze szpinakiem

fot. miedzybrodzki makaron

Składniki:

  • 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
  • 200g młodych liści szpinaku
  • 100g sera żółtego twardego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki majonezu
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
  2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
  3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
  4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

 

Sałatka ze szparagami

makaron ze szparagami fotolia

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
  • Szparagi – 15 szt.
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny pół łyżki
  • Sok z cytryny pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki.
  2. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
  3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
  4. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
  5. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.

 

Makaron z musem truskawkowym

fot. miedzybrodzki makaron swiderki

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron świderki – 275 g
  • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka 36% – 1/2 litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
  2. Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
  3. Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.

Przepisy przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
Polecają: Międzybrodzkie Makarony

Smacznego!