Lunch w pracy – polecamy makarony!

    -

    Czas przeznaczony na nasz lunch zazwyczaj jest ograniczony, warto z tego względu zadbać o coś pożywnego już w domu. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji na pyszny i jednocześnie pożywny lunch w pracy: sałatkę makaronową ze szpinakiem, makaron na słodko z musem truskawkowym i sałatkę ze szparagami.

     

    Sałatka ze szpinakiem

    fot. miedzybrodzki makaron

    Składniki:

    • 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
    • 200g młodych liści szpinaku
    • 100g sera żółtego twardego
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 50g łuskanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki majonezu
    • 100ml jogurtu naturalnego
    • 3 ząbki czosnku
    • 7-8 pomidorków koktajlowych
    • pieprz grubo mielony do smaku

    Wykonanie:

    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
    2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
    3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
    4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

     

    Sałatka ze szparagami

    makaron ze szparagami fotolia

    Składniki:

    • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
    • Szparagi – 15 szt.
    • Szynka parmeńska – 4 plastry
    • Ser do posypania
    • Oliwa z oliwek 1 łyżka
    • Ocet balsamiczny pół łyżki
    • Sok z cytryny pół łyżeczki
    • Sól
    • Pieprz

    Wykonanie:

    1. W pierwszej kolejności gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki.
    2. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.
    3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
    4. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.
    5. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.

     

    Makaron z musem truskawkowym

    fot. miedzybrodzki makaron swiderki

    Składniki:

    • Międzybrodzki Makaron świderki – 275 g
    • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
    • śmietanka słodka 36% – 1/2 litra
    • cukier do smaku
    • świeża mięta

    Wykonanie:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej.
    2. Truskawki zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
    3. Makaron polać musem truskawkowym, na mus wyłożyć bitą śmietanę i udekorować listkami świeżej mięty. Potrawę można podawać na zimno i na ciepło.

    Przepisy przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka
    Polecają: Międzybrodzkie Makarony

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza