Kulinariamąka orkiszowa kuchni zdrowa – Mąka orkiszowa – kiedy...

mąka orkiszowa kuchni zdrowa – Mąka orkiszowa – kiedy najlepiej jej używać?

-

Mąka orkiszowa nie należy do najbardziej popularnych, a z pewnością warto wykorzystywać ją w kuchni. Jest bardzo zdrowa i zawiera wiele istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Na szczęście obecnie bez problemu znajdziemy ją na sklepowych półkach.

Na zdrowie!

Mąka orkiszowa to doskonałe źródło błonnika, magnezu, żelaza, fosforu, a nawet witaminy B3. W porównaniu do mąki pszennej działa ona dużo lepiej na nasz układ pokarmowy. Niestety orkisz zawiera również gluten, choć nie w takich ilościach jak pszenica. Należy jednak zwrócić uwagę na jego pozytywny wpływ na organizm człowieka. Orkisz bowiem zmniejsza poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ hormonalny oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Orkisz w kuchni

Najbardziej popularny wyrób z tego zboża to oczywiście mąka. Jest ona idealna do chleba, ale także niektórych ciast. Na rynku znajdziemy różne rodzaje mąki orkiszowej, od typu 405 aż do 2000. Pierwszy z wymienionych rodzajów będzie idealny do deserów, zaś drugi do pieczywa. Bardzo ważną informacją jest to, że ten rodzaj mąki nie jest modyfikowany genetycznie i nie znajdziemy tam żadnych sztucznych dodatków.

Pomysły na desery z mąką orkiszową

Jeśli szukamy inspiracji, warto zajrzeć na stronę basiazsercem.pl. Znajdziemy tam wiele ciekawych propozycji, między innymi muffinki orkiszowe. Do ich przygotowania niezbędne będą: mąka, jajko, zmielone musli, proszek do pieczenia, cynamon, miód, jogurt naturalny, olej i dżem owocowy.  Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i włożyć do formy wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy około dwadzieścia pięć minut w temperaturze około 175 stopni.

Kto powinien z niej korzystać?

Tak naprawdę może to zrobić każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie. Szczególnie jest jednak ona polecana osobom, które zmagają się z ciągłym zmęczeniem. Orkisz bowiem pozytywnie wpływa na odporność i wzmocnienie organizmu. Chętnie powinny sięgać po nią panie, ponieważ mąka orkiszowa zawiera kwas krzemowy, bardzo dobrze wpływający na skórę, paznokcie i oczywiście włosy.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie