Kulinariamąka orkiszowa kuchni zdrowa – Mąka orkiszowa – kiedy...

mąka orkiszowa kuchni zdrowa – Mąka orkiszowa – kiedy najlepiej jej używać?

-

Mąka orkiszowa nie należy do najbardziej popularnych, a z pewnością warto wykorzystywać ją w kuchni. Jest bardzo zdrowa i zawiera wiele istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Na szczęście obecnie bez problemu znajdziemy ją na sklepowych półkach.

Na zdrowie!

Mąka orkiszowa to doskonałe źródło błonnika, magnezu, żelaza, fosforu, a nawet witaminy B3. W porównaniu do mąki pszennej działa ona dużo lepiej na nasz układ pokarmowy. Niestety orkisz zawiera również gluten, choć nie w takich ilościach jak pszenica. Należy jednak zwrócić uwagę na jego pozytywny wpływ na organizm człowieka. Orkisz bowiem zmniejsza poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ hormonalny oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Orkisz w kuchni

Najbardziej popularny wyrób z tego zboża to oczywiście mąka. Jest ona idealna do chleba, ale także niektórych ciast. Na rynku znajdziemy różne rodzaje mąki orkiszowej, od typu 405 aż do 2000. Pierwszy z wymienionych rodzajów będzie idealny do deserów, zaś drugi do pieczywa. Bardzo ważną informacją jest to, że ten rodzaj mąki nie jest modyfikowany genetycznie i nie znajdziemy tam żadnych sztucznych dodatków.

Pomysły na desery z mąką orkiszową

Jeśli szukamy inspiracji, warto zajrzeć na stronę basiazsercem.pl. Znajdziemy tam wiele ciekawych propozycji, między innymi muffinki orkiszowe. Do ich przygotowania niezbędne będą: mąka, jajko, zmielone musli, proszek do pieczenia, cynamon, miód, jogurt naturalny, olej i dżem owocowy.  Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i włożyć do formy wyłożonej papilotkami. Babeczki pieczemy około dwadzieścia pięć minut w temperaturze około 175 stopni.

Kto powinien z niej korzystać?

Tak naprawdę może to zrobić każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie. Szczególnie jest jednak ona polecana osobom, które zmagają się z ciągłym zmęczeniem. Orkisz bowiem pozytywnie wpływa na odporność i wzmocnienie organizmu. Chętnie powinny sięgać po nią panie, ponieważ mąka orkiszowa zawiera kwas krzemowy, bardzo dobrze wpływający na skórę, paznokcie i oczywiście włosy.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie