Jeszcze niedawno makaron nie był zbyt popularnym daniem – kojarzył się raczej z dodatkiem do rosołu, ewentualnie jako składnik zupy mlecznej. Dziś dania z makaronem goszczą na stołach w całej Polsce, a my proponujemy 2 przepisy na potrawy z makaronem – sałatkę makaronową z tuńczykiem oraz zapiekankę makaronową z fasolą.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki
- 230g drobnego razowego makaronu
- 3 cebule dymki posiekane i kilka paseczków do przybrania
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 15g pokrojonego cukrowego grochu
- 200g kukurydzy z puszki
- 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- szczypta cukru pudru
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą by się nie skleił i przełóż do głebokiego półmiska.
- W miseczce wymieszaj: przecier pomidorowy, oliwę, ocet, cukier, bazylię i pieprz. Otrzymanym sosem polej makaron i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj cebulę dymkę, paprykę, groszek i tuńczyka do makaronu. Delikatnie zamieszaj – najlepiej potrząsając miską, by nie zgnieść wszystkiego na papkę.
- Na koniec udekoruj sałatkę paseczkami zielonej dymki.
Makaron razowy i świeże warzywa są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Zapiekany makaron z fasolą
Składniki
- 500g makaronu wstążki
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1l soku pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- czosnek
- 1 puszka fasoli konserwowej
- sól, pieprz
- chili, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy
- oliwa
- 4 ugotowane na twardo jajka i pokrojone w kostkę
- 200-300g żółtego sera
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej oliwę i wrzuć mięso, cebulę, czosnek – całość podsmaż. Cebula powinna się zezłocić.
- Podsmażone mięso zalej sokiem pomidorowym i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Danie przypraw i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Na koniec gotowania dodaj fasolkę.
- Na dno brytfanny do zapiekania wlej 2 nalewki sosu i dodaj makaron, sos, jajka, ser żółty.
- Zapiekankę makaronową z fasolą piecz około 30 minut w 175 stopniach.
Smacznego!