Makaron górą – 2 przepisy na dania z makaronem

    -

    Jeszcze niedawno makaron nie był zbyt popularnym daniem – kojarzył się raczej z dodatkiem do rosołu, ewentualnie jako składnik zupy mlecznej. Dziś dania z makaronem goszczą na stołach w całej Polsce, a my proponujemy 2 przepisy na potrawy z makaronem – sałatkę makaronową z tuńczykiem oraz zapiekankę makaronową z fasolą.

    tunczyk makaron z tunczykiem salatka

    Sałatka makaronowa z tuńczykiem

    Składniki

    • 230g drobnego razowego makaronu
    • 3 cebule dymki posiekane i kilka paseczków do przybrania
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 15g pokrojonego cukrowego grochu
    • 200g kukurydzy z puszki
    • 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
    • 5 łyżek przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • szczypta cukru pudru
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • pieprz

    Przygotowanie

    1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą by się nie skleił i przełóż do głebokiego półmiska.
    2. W miseczce wymieszaj: przecier pomidorowy, oliwę, ocet, cukier, bazylię i pieprz. Otrzymanym sosem polej makaron i dokładnie wymieszaj.
    3. Dodaj cebulę dymkę, paprykę, groszek i tuńczyka do makaronu. Delikatnie zamieszaj – najlepiej potrząsając miską, by nie zgnieść wszystkiego na papkę.
    4. Na koniec udekoruj sałatkę paseczkami zielonej dymki.

    Makaron razowy i świeże warzywa są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

     

    fasola z puszki zapiekany makaron

    Zapiekany makaron z fasolą

    Składniki

    • 500g makaronu wstążki
    • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
    • 1l soku pomidorowego
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1 cebula
    • czosnek
    • 1 puszka fasoli konserwowej
    • sól, pieprz
    • chili, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy
    • oliwa
    • 4 ugotowane na twardo jajka i pokrojone w kostkę
    • 200-300g żółtego sera

    Przygotowanie

    1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
    2. Do garnka wlej oliwę i wrzuć mięso, cebulę, czosnek – całość podsmaż. Cebula powinna się zezłocić.
    3. Podsmażone mięso zalej sokiem pomidorowym i dodaj koncentrat pomidorowy.
    4. Danie przypraw i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
    5. Na koniec gotowania dodaj fasolkę.
    6. Na dno brytfanny do zapiekania wlej 2 nalewki sosu i dodaj makaron, sos, jajka, ser żółty.
    7. Zapiekankę makaronową z fasolą piecz około 30 minut w 175 stopniach.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza