Jeszcze niedawno makaron nie był zbyt popularnym daniem – kojarzył się raczej z dodatkiem do rosołu, ewentualnie jako składnik zupy mlecznej. Dziś dania z makaronem goszczą na stołach w całej Polsce, a my proponujemy 2 przepisy na potrawy z makaronem – sałatkę makaronową z tuńczykiem oraz zapiekankę makaronową z fasolą.

tunczyk makaron z tunczykiem salatka

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki

  • 230g drobnego razowego makaronu
  • 3 cebule dymki posiekane i kilka paseczków do przybrania
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 15g pokrojonego cukrowego grochu
  • 200g kukurydzy z puszki
  • 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą by się nie skleił i przełóż do głebokiego półmiska.
  2. W miseczce wymieszaj: przecier pomidorowy, oliwę, ocet, cukier, bazylię i pieprz. Otrzymanym sosem polej makaron i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj cebulę dymkę, paprykę, groszek i tuńczyka do makaronu. Delikatnie zamieszaj – najlepiej potrząsając miską, by nie zgnieść wszystkiego na papkę.
  4. Na koniec udekoruj sałatkę paseczkami zielonej dymki.

Makaron razowy i świeże warzywa są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

 

fasola z puszki zapiekany makaron

Zapiekany makaron z fasolą

Składniki

  • 500g makaronu wstążki
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1l soku pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 1 puszka fasoli konserwowej
  • sól, pieprz
  • chili, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy
  • oliwa
  • 4 ugotowane na twardo jajka i pokrojone w kostkę
  • 200-300g żółtego sera

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej oliwę i wrzuć mięso, cebulę, czosnek – całość podsmaż. Cebula powinna się zezłocić.
  3. Podsmażone mięso zalej sokiem pomidorowym i dodaj koncentrat pomidorowy.
  4. Danie przypraw i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  5. Na koniec gotowania dodaj fasolkę.
  6. Na dno brytfanny do zapiekania wlej 2 nalewki sosu i dodaj makaron, sos, jajka, ser żółty.
  7. Zapiekankę makaronową z fasolą piecz około 30 minut w 175 stopniach.

Smacznego!