Po świątecznym obżarstwie makaron w sosie ziołowym to świetny sposób na obiad.

Produkty:

  • 500g świeżo ugotowanego makaronu tagliatelle
  • 1 szklanka śmietany
  • 60g masła
  • 2 łyżki drobno posiekanego oregano
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

  1. Makaron włóż do garnka z dużą ilością wrzącej wody, gotuj 6 minut.
  2. W tym czasie podgrzej na patelni śmietanę z połową masła. Dodaj zioła, czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wymieszaj tak, żeby składniki się połączyły.
  3. Odcedź makaron i przełóż do podgrzanej miski.
  4. Wlej sos ziołowy i dobrze wymieszaj.
  5. Na wierzchu rozłóż pozostałe masło, pokrojone w słupki. Posyp parmezanem i od razu podawaj.

Smacznego!