Po świątecznym obżarstwie makaron w sosie ziołowym to świetny sposób na obiad.
Produkty:
- 500g świeżo ugotowanego makaronu tagliatelle
- 1 szklanka śmietany
- 60g masła
- 2 łyżki drobno posiekanego oregano
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
- Makaron włóż do garnka z dużą ilością wrzącej wody, gotuj 6 minut.
- W tym czasie podgrzej na patelni śmietanę z połową masła. Dodaj zioła, czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Wymieszaj tak, żeby składniki się połączyły.
- Odcedź makaron i przełóż do podgrzanej miski.
- Wlej sos ziołowy i dobrze wymieszaj.
- Na wierzchu rozłóż pozostałe masło, pokrojone w słupki. Posyp parmezanem i od razu podawaj.
Smacznego!