Szpinak przywędrował do Europy z dawnej Persji w czasach średniowiecznych. Jednak musiało upłynąć dużo czasu zanim szpinak zagościł w naszych ogródkach i stał się popularny w naszych domach.
Jadalne są tylko liście, gotowane lub dodawane jako surowe do potraw. Szpinak nie ma sobie równych jeżeli chodzi o zawartość w nim składników- witamin i soli mineralnych, zwłaszcza chlorofilu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu.
Sposób na szpinak naszej czytelniczki:
Makaron ze szpinakiem
Składniki
- szpinak, liście lub mrożony
- 1 cebula
- 3 średnie ząbki czosnku (może być więcej)
- śmietana 18% (mała) kwaśna
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, parmezan
- pomidorki koktajlowe
- -makaron dowolny( ja lubię penne)
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić no oleju, dorzucić szpinak, przykryć. Jeżeli to był mrożony należy poczekać, aż się rozmrozi. Chwilę poddusić.
- Dodać wyciśnięty czosnek, dalej dusić.
- Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, zagotować.
- Ugotowany wcześniej makaron polać farszem. Posypać startym parmezanem. Udekorować potrawę pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!