Szpinak przywędrował do Europy z dawnej Persji w czasach średniowiecznych. Jednak musiało upłynąć dużo czasu zanim szpinak zagościł w naszych ogródkach i stał się popularny w naszych domach.

Jadalne są tylko liście, gotowane lub dodawane jako surowe do potraw. Szpinak nie ma sobie równych jeżeli chodzi o zawartość w nim składników- witamin i soli mineralnych, zwłaszcza chlorofilu. Szpinak zawiera duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu.

Sposób na szpinak naszej czytelniczki:

Makaron ze szpinakiem

Składniki

  • szpinak, liście lub mrożony
  • 1 cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku (może być więcej)
  • śmietana 18% (mała) kwaśna
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, parmezan
  • pomidorki koktajlowe
  • -makaron dowolny( ja lubię penne)

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić no oleju, dorzucić szpinak, przykryć. Jeżeli to był mrożony należy poczekać, aż się rozmrozi. Chwilę poddusić.
  2. Dodać wyciśnięty czosnek, dalej dusić.
  3. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku, zagotować.
  4. Ugotowany wcześniej makaron polać farszem. Posypać startym parmezanem. Udekorować potrawę pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!