Karnawał to czas przyjęć, dobrej i hucznej zabawy, muzyki i oczywiście pysznego jedzenia. Organizując karnawałowe party pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie końcowym, musimy się postarać – zwłaszcza o odpowiednie menu.

Przyjęcie często trwa do samego rana, dlatego musimy zadbać o odpowiedni poczęstunek. Menu powinno być lekkie i oryginalne. W jego skład musi wchodzić co najmniej jedno danie na ciepło i kilka rodzajów przekąsek. Forma podania, smak i oryginalny pomysł – to one mogą urzec naszych gości. Często podawanym daniem są sałatki, które niestety wielu z nas już się przejadły. Z tego powodu zdradzamy Wam nietypowe przepisy na makaronowe przekąski.

Zapiekane makaronowe gniazda

Składniki

  • Międzybrodzki Makaron wstążki gniazda – 1 paczka
  • mięso mielone wieprzowe – 1/2 kg
  • olej – 2 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidory – 2 szt.
  • ser żółty starty – 150g
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • masło – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 1 mały pęczek

Wykonanie

W pierwszej kolejności gotujemy makaron na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem oraz mięsem podsmażamy na oleju. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim gniazda makaronu. Do każdego gniazdka nakładamy żółtego sera, mięsa, pomidory pokrojone w kostkę, a na wierzch ponownie troszkę sera. Całość należy zapiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Nasze makaronowe gniazdka podajemy posypane natką pietruszki i cząstkami pomidorów.

Makaron pierożek z miętą i białym serem

Składniki

  • Międzybrodzki Makaron pierożek – 1/2 paczki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • szynka parmeńska – 4 plasterki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory – 1 szt.
  • ser biały półtłusty – 100g
  • mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)
  • pieprz grubo zmielony do smaku

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej. Następnie szynkę parmeńską pokroić w paski, a czosnek w plasterki. Całość podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i ugotowany makaron. Chwilę podsmażyć i dodać posiekaną miętę i pokruszony biały ser. Wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Papryka nadziewana makaronem i mięsem

Składniki

  • łopatka wieprzowa – 200g
  • boczek wędzony – 200g
  • cebula – 3 sztuki
  • olej – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka

Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st. C ok. 45 minut.