Karnawał to czas przyjęć, dobrej i hucznej zabawy, muzyki i oczywiście pysznego jedzenia. Organizując karnawałowe party pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie końcowym, musimy się postarać – zwłaszcza o odpowiednie menu.
Przyjęcie często trwa do samego rana, dlatego musimy zadbać o odpowiedni poczęstunek. Menu powinno być lekkie i oryginalne. W jego skład musi wchodzić co najmniej jedno danie na ciepło i kilka rodzajów przekąsek. Forma podania, smak i oryginalny pomysł – to one mogą urzec naszych gości. Często podawanym daniem są sałatki, które niestety wielu z nas już się przejadły. Z tego powodu zdradzamy Wam nietypowe przepisy na makaronowe przekąski.
Zapiekane makaronowe gniazda
Składniki
- Międzybrodzki Makaron wstążki gniazda – 1 paczka
- mięso mielone wieprzowe – 1/2 kg
- olej – 2 łyżki
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- pomidory – 2 szt.
- ser żółty starty – 150g
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- masło – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 mały pęczek
Wykonanie
W pierwszej kolejności gotujemy makaron na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem oraz mięsem podsmażamy na oleju. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim gniazda makaronu. Do każdego gniazdka nakładamy żółtego sera, mięsa, pomidory pokrojone w kostkę, a na wierzch ponownie troszkę sera. Całość należy zapiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Nasze makaronowe gniazdka podajemy posypane natką pietruszki i cząstkami pomidorów.
Makaron pierożek z miętą i białym serem
Składniki
- Międzybrodzki Makaron pierożek – 1/2 paczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- szynka parmeńska – 4 plasterki
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory – 1 szt.
- ser biały półtłusty – 100g
- mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)
- pieprz grubo zmielony do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej. Następnie szynkę parmeńską pokroić w paski, a czosnek w plasterki. Całość podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i ugotowany makaron. Chwilę podsmażyć i dodać posiekaną miętę i pokruszony biały ser. Wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Papryka nadziewana makaronem i mięsem
Składniki
- łopatka wieprzowa – 200g
- boczek wędzony – 200g
- cebula – 3 sztuki
- olej – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- natka pietruszki – 1 pęczek
- Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st. C ok. 45 minut.