Wysokie temperatury, intensywne opalanie czy sól morska i chlor mogą osłabić kondycję skóry. Za jakiś czas opalenizna zniknie, a na twarzy pozostaną jedynie przebarwienia i niedoskonałości. Podpowiadamy, jak odżywić skórę domowymi maseczkami i przygotować ją na jesień!
Marchew dla odżywienia
Maseczka do twarzy ujędrni i odżywi skórę, nadając jej przy tym ładny brzoskwiniowy kolor. Zmiksuj sok marchwiowy z płatkami owsianymi i oliwą. Maseczkę nałóż na kwadran na twarz, następnie zmyj ciepłą wodą. Dzięki beta-karotenowi oraz witaminom B, C, D ujędrnisz skórę i zwalczysz wolne rodniki, nadając jej świeży wygląd.
Banan dla wygładzenia
Stosowana raz w tygodniu maseczka z banana nadaje skórze blask i wygładza ją. Wystarczy widelcem rozgnieść 1 banana, zmieszać go z łyżeczką miodu i łyżką jogurtu (dla cery suchej) lub sokiem z cytryny (dla cery tłustej). Maseczkę nałóż na twarz i zmyj ciepłą wodą po 15-20 minutach.
Ogórek dla wybielenia
Maseczka do twarzy na bazie ogórka pozwala na wybielenie przebarwień i zniwelowanie śladów po trądziku. Zmiksuj ogórka, dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę naturalnego jogurtu. Gotową papkę nakładaj na twarz i dekolt na co najmniej 15 minut.
Jabłko dla odtłuszczenia
Maseczka z jabłka ściągnie pory i delikatnie złuszczy martwy naskórek. Jest również doskonałym rozwiązaniem na nadmiar sebum. Zetrzyj na tarce nieobrane jabłko, dodaj ubite na pianę jabłko i nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj ciepłą wodą.
Cebula na trądzik
Do walki z trądzikiem przygotuj maseczkę z cebuli. Obraną cebulę ugotuj, rozgnieć widelcem i dodaj nieco jogurtu i mąki ziemniaczanej. Nakładaj na miejsca, w których pojawia się trądzik, zmyj po 15-20 minutach.
Dowiedz się więcej na temat maseczki do twarzy na początek jesieni.