Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie!
Piersi kurczaka w warzywach
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół pęczka dymki
- 2 marchewki
- 200g fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietany
- 2 żółtka
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
- Kostkę bulionu warzywnego wrzucić do 800 ml wody i zagotować.
- Piersi z kurczaka umyte i oddzielone od siebie włożyć do wywaru i gotować 15 minut.
- Dymkę oczyścić i opłukać. Białą i jasno zieloną część pokroić na kawałki o wielkości 3 centymetrów.
- Marchew umytą i oskrobaną pokroić w plastry.
- Fasolę szparagową umytą pokroić na 3 kawałki, a cukinie w niezbyt cienkie słupki.
- W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, mieszając, podsmażać około 5 minut na większym ogniu.
- 100ml wywaru z kurczaka wlać do warzyw i dusić pod przykryciem 10 minut.
- Piersi ugotowane pokroić w kostkę i dodać do warzyw i dusić razem 3 minuty.
- Śmietanę rozbełtaną z żółtkami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz 2 szczyptami cukru.
- Potrawę podgrzać, ale nie doprowadzić w wrzenia.
- Podawać z gotowanym ryżem na ciepło.
Placuszki z gotowanego kurczaka z warzywami
Składniki
- 40 dag ugotowanego mięsa kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 70g żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- 7 łyżek mąki
- sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, kolendra, kmin rzymski
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę.
- Ser pokroić w kostkę.
- Umytą paprykę pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek.
- Jajka rozmącić, dodać mięso, ser paprykę, odsączoną kukurydzę i połowę szczypioru.
- Wszystko przyprawić i powoli dodawać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa.
- Na rozgrzaną oliwę nakładać małe porcje masy i smażyć z obu stron.
- Przed podaniem posypać placuszki resztą szczypiorku.
Smacznego!< /P>