Mięso z kurczaka inaczej

    -

    Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie!

    Piersi kurczaka w warzywach

    Składniki

    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • pół pęczka dymki
    • 2 marchewki
    • 200g fasolki szparagowej
    • 1 mała cukinia
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 100 ml słodkiej śmietany
    • 2 żółtka
    • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Kostkę bulionu warzywnego wrzucić do 800 ml wody i zagotować.
    2. Piersi z kurczaka umyte i oddzielone od siebie włożyć do wywaru i gotować 15 minut.
    3. Dymkę oczyścić i opłukać. Białą i jasno zieloną część pokroić na kawałki o wielkości 3 centymetrów.
    4. Marchew umytą i oskrobaną pokroić w plastry.
    5. Fasolę szparagową umytą pokroić na 3 kawałki, a cukinie w niezbyt cienkie słupki.
    6. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, mieszając, podsmażać około 5 minut na większym ogniu.
    7. 100ml wywaru z kurczaka wlać do warzyw i dusić pod przykryciem 10 minut.
    8. Piersi ugotowane pokroić w kostkę i dodać do warzyw i dusić razem 3 minuty.
    9. Śmietanę rozbełtaną z żółtkami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz 2 szczyptami cukru.
    10. Potrawę podgrzać, ale nie doprowadzić w wrzenia.
    11. Podawać z gotowanym ryżem na ciepło.

    Placuszki z gotowanego kurczaka z warzywami

    Składniki

    • 40 dag ugotowanego mięsa kurczaka
    • 1/2 puszki kukurydzy
    • 1 papryka czerwona
    • 70g żółtego sera
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 3 jajka
    • 7 łyżek mąki
    • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, kolendra, kmin rzymski
    • oliwa do smażenia

    Przygotowanie

    1. Mięso pokroić w kostkę.
    2. Ser pokroić w kostkę.
    3. Umytą paprykę pokroić w kostkę, posiekać szczypiorek.
    4. Jajka rozmącić, dodać mięso, ser paprykę, odsączoną kukurydzę i połowę szczypioru.
    5. Wszystko przyprawić i powoli dodawać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa.
    6. Na rozgrzaną oliwę nakładać małe porcje masy i smażyć z obu stron.
    7. Przed podaniem posypać placuszki resztą szczypiorku.

    Smacznego!< /P>

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza