Wydaje ci się, że kupujesz w sklepie markową herbatę. Jednak często to, co kupujesz jako „markową” herbatę, jest tak naprawdę mieszanką różnych rodzajów herbat, oczywiście odpowiednio dobranych i często aromatyzowanych.
Earl Grey
Tradycyjna mieszanka herbat chińskich bądź chińskich i indyjskich perfumowanych esencją owocu bergamoty (gatunek pomarańczy). Herbata ta cieszy się dużym powodzeniem i można ją kupić w wielu odmianach. Smak herbaty zależy od ilości bergamoty do niej dodanej. Jeżeli będzie owocu za dużo, herbata będzie miała mydlany smak, natomiast jeśli będzie go za mało to równie dobrze możesz pić nieperfumowaną herbatę. Odpowiednio dobrana proporcja daje herbacie ożywczy i cytrusowy aromat. Taką herbatę śmiało możesz podawać do ciast i deserów.
English Breakfast
Angielska śniadaniowa herbata, którą podaje się do typowego angielskiego śniadania z tłustymi smażonymi potrawami o wymownym smaku.
Irish Breakfast
Irlandzka herbata śniadaniowa. Mieszanki tej herbaty zawierają bogate, Assamy – smakujące słodem. Niektóre są z dodatkiem herbat afrykańskich i indyjskich. A wszystko to dla Irlandczyków, którzy lubią herbatę mocną i ciemną.
Natomiast herbata Five O’Clock Tea – jest to z reguły mieszanka lżejszych herbat, czasami mają delikatną nutkę jaśminu albo bergamotki.
Rosyjska Karawana
Do tej herbaty, preferowanej przez Rosjan, używa się mieszanki herbat czarnych lub Oolong z Chin czy Formosy, z delikatnym dodatkiem dymnej Lapsang Souchong albo Tarry Souchong.
Lady Londonderry
Herbata śniadaniowa, podobno jest to wynalazek angielskiej damy, która żyła na przełomie XIX i XX wieku. W skład tej herbaty wchodzą: czarne herbaty z Chin, Indii i Formozy.
Queen Marry
Mieszanka herbat o delikatnym muszkatołowym smaku, można ją pić przez cały dzień. Herbatę Queen Mary można pić z mlekiem lub cytryną. Jest to mieszanka z czarnych herbat pochodzących z północy Indii, dawniej selekcjonowana specjalnie dla angielskiej królowej.
Na zdrowie!
Opracowano na podstawie: ”Herbata”- Małgorzata Caprari