Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost idealne.
Miętówka
Pomysł na miętówkę pani Izabeli z Grabiny – Zameczek
Produkty:
- 1l spirytusu,
- świeża mięta
- szklanka cukru
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Do spirytusu włóż 3-4 gałązki świeżej mięty. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie.
- Po tym czasie zagotuj 1 l wody ze szklanką cukru, wystudź, połącz ze spirytusem i rozlej do butelek.
Nalewka gotowa do spożycia po 2 miesiącach od rozlania.
Malinówka
Pomysł na nalewkę pani Haliny z Ceder Wielkich.
Produkty:
- 2 l malin
- 1 l spirytusu
- 1,25 kg cukru
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Wodę i cukier zagotuj i ostudź. Tym syropem zalej maliny. Wlej spirytus zamknij naczynie i odstaw na dwa tygodnie.
- Jak maliny opadną na dno, nalewkę wlej do butelek.
- Przechowuj w ciemnym miejscu 8-10 miesięcy.