Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost idealne.

Miętówka

Pomysł na miętówkę pani Izabeli z Grabiny – Zameczek

Produkty:

  • 1l spirytusu,
  • świeża mięta
  • szklanka cukru
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Do spirytusu włóż 3-4 gałązki świeżej mięty. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie.
  2. Po tym czasie zagotuj 1 l wody ze szklanką cukru, wystudź, połącz ze spirytusem i rozlej do butelek.

Nalewka gotowa do spożycia po 2 miesiącach od rozlania.

Malinówka

Pomysł na nalewkę pani Haliny z Ceder Wielkich.

Produkty:

  • 2 l malin
  • 1 l spirytusu
  • 1,25 kg cukru
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Wodę i cukier zagotuj i ostudź. Tym syropem zalej maliny. Wlej spirytus zamknij naczynie i odstaw na dwa tygodnie.
  2. Jak maliny opadną na dno, nalewkę wlej do butelek.
  3. Przechowuj w ciemnym miejscu 8-10 miesięcy.