Miętówka i malinówka – nalewki prosto z Żuław

    -

    Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost idealne.

    Miętówka

    Pomysł na miętówkę pani Izabeli z Grabiny – Zameczek

    Produkty:

    • 1l spirytusu,
    • świeża mięta
    • szklanka cukru
    • 1 l wody

    Przygotowanie:

    1. Do spirytusu włóż 3-4 gałązki świeżej mięty. Pozostaw w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie.
    2. Po tym czasie zagotuj 1 l wody ze szklanką cukru, wystudź, połącz ze spirytusem i rozlej do butelek.

    Nalewka gotowa do spożycia po 2 miesiącach od rozlania.

    Malinówka

    Pomysł na nalewkę pani Haliny z Ceder Wielkich.

    Produkty:

    • 2 l malin
    • 1 l spirytusu
    • 1,25 kg cukru
    • 1 l wody

    Przygotowanie:

    1. Wodę i cukier zagotuj i ostudź. Tym syropem zalej maliny. Wlej spirytus zamknij naczynie i odstaw na dwa tygodnie.
    2. Jak maliny opadną na dno, nalewkę wlej do butelek.
    3. Przechowuj w ciemnym miejscu 8-10 miesięcy.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza