Więcej
    Strona głównaUrodaKosmetykiMocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania!

    Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zalety stosowania!

    Mocznik to substancja o wszechstronnym działaniu – wspomaga regenerację, nawilża i uszczelnia naskórek, zatrzymując wodę w głębszych partiach skóry, ma właściwości złuszczające, antyseptyczne, łagodzi stany zapalne, a także odbudowuje i wzmacnia płaszcz ochronny naskórka. Sprawdź, jak działa mocznik na skórę i kiedy warto sięgnąć po kosmetyki go zawierające!

    Mocznik to substancja chemiczna, powstająca w naszym organizmie jako produkt uboczny przemiany białek, a także występująca w naturalnym czynniku nawilżającym (NMF), stanowiąc jeden z głównych jej składników (jego ilość w NMF wynosi aż 7%). Jednak do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik – bezwonny, nietoksyczny i niealergizujący. 

    Jak działa mocznik na skórę?

    • Nawilża i zatrzymuje wodę w głębszych warstwach skóry

    Mocznik należy do tzw. humektantów, czyli substancji o właściwościach higroskopijnych, dzięki czemu skutecznie wiąże i zatrzymuje wodę w skórze. Badania pokazują, że obecność mocznika w stężeniu do 10% pozwala keratynie, z której zbudowana jest warstwa rogowa naskórka, skuteczniej wiązać wodę.

    • Regeneruje

    W niskim stężeniu mocznik działa regenerująco na skórę, przyspieszając podział komórek w warstwie ziarnistej i stymulując regenerację naskórka.

    • Działa antyseptycznie

    W stężeniu 10%, ze względu na właściwości antyseptyczne, mocznik jest stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej, ze zmianami zapalnymi.

    • Koi i łagodzi stany zapalne

    Mocznik ma właściwości łagodzące stany zapalne w skórze, w tym również przy atopowym zapaleniu skóry. 

    • Zmiękcza

    W stężeniu powyżej10% mocznik doprowadza do rozerwania mostków dwusiarczkowych i wiązań wodorowych w keratynie. Dzięki czemu, do wolnych wiązań mogą się przyłączyć cząsteczki wody co wpływa zarówno na zmiękczenie naskórka, jak i na zwiększenie przepuszczalności warstwy rogowej skóry.

    • Złuszcza

    Wyższe stężenia mocznika (>10%) działają keratolitycznie na skórę. Rozluźnieniu ulegają połączenie keratynowe w warstwie rogowej, dzięki czemu skóra zaczyna się złuszczać.

    • Ułatwia absorbcję składników aktywnych

    Mocznik zwiększa przepuszczalności warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu jego obecność w składzie kosmetyku, umożliwia lepszą penetrację w głąb skóry innym składnikom aktywnym.

    • Wzmacnia funkcje ochronne skóry

    Mocznik pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia w skórze oraz zwiększa poziom enzymów, które syntetyzują lipidy, uczestniczące w tworzeniu naturalnej bariery ochronnej skóry. 

    Jak widać mocznik ma zbawienny wpływ na skórę, pomagając w walce z wieloma jej problemami. Kosmetyki z mocznikiem są szczególnie polecane dla:

    • skóry suchej i bardzo suchej,
    • skóry atopowej,
    • skóry łuszczącej się, zrogowaciałej i popękanej (w szczególności na stopach, kolanach, łokciach i dłoniach),
    • dla osób z łuszczycą i tzn. rybią łuską,
    • dla diabetyków, cierpiących na nadmierną suchość skóry,
    • dla osób walczących z rogowaceniem okołomieszkowym.

    Fot. Amaderm Krem regenerująco-złuszczający z 30% mocznikiem, cena: ok 18 zł, www.amaderm.pl 

    Krem redukuje zgrubiały naskórek i zapobiega jego ponownemu narastaniu. Dzięki zawartości mocznika w stężeniu 30% idealnie złuszcza zrogowaciałe partie i zmiękcza naskórek, dzięki czemu skóra staje się gładka i miękka w dotyku. Obecność alantoiny, sorbitolu, masła kakaowego i kwasów tłuszczowych przyspiesza regenerację popękanej i podrażnionej skóry pięt i poprawia elastyczność skóry. To dermokosmetyk o bezpiecznym składzie – może być stosowany nawet u osób z bardzo wrażliwą i skłonną do alergii skórą. Krem jest dostępny w aptekach stacjonarnych i internetowych.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj