Kluseczki z ryby to wyśmienity pomysł na wigilijny stół.
Produkty:
- 300g gotowanego mięsa ryby słodkowodnej, bez skóry i kości
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Mięso z ryby zmiksuj i połącz z kaszą manną, żółtkami i śmietaną.
- Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem, następnie wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
- Łyżką (moczoną w zimnej wodzie) kładź na wrzątku podłużne kluseczki w kształcie przypominające śliwkę. Ogień zmniejsz i gotuj w niezbyt kipiącej wodzie 5 minut.
- Odcedź łyżką cedzakową i ułóż na półmisku tak, żeby klopsiki się nie stykały.
Smacznego!