Kluseczki z ryby to wyśmienity pomysł na wigilijny stół.

Produkty:

  • 300g gotowanego mięsa ryby słodkowodnej, bez skóry i kości
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z ryby zmiksuj i połącz z kaszą manną, żółtkami i śmietaną.
  2. Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem, następnie wymieszaj delikatnie, ale dokładnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
  3. Łyżką (moczoną w zimnej wodzie) kładź na wrzątku podłużne kluseczki w kształcie przypominające śliwkę. Ogień zmniejsz i gotuj w niezbyt kipiącej wodzie 5 minut.
  4. Odcedź łyżką cedzakową i ułóż na półmisku tak, żeby klopsiki się nie stykały.

Smacznego!