Najlepsza dieta? Sezonowa!

Teorii zdrowego odżywiania jest mniej więcej tyle, ile osób zajmujących się zawodowo lub hobbystycznie tą tematyką. Jedni zachęcają nas do diety wegańskiej, inni wprost przeciwnie – sugerują opartą na nieprzetworzonym mięsie dietę paleo. Jednak gdy przeanalizujemy wszystkie te teorie, jesteśmy w stanie w większości z nich znaleźć pewną cechę wspólną. Niezależnie od tego, w jakim klimacie żyjemy, jaką mamy grupę krwi i jakimi właściwościami cechuje się nasz organizm, warto odżywiać się naturalnie, lokalnie i sezonowo.

Końcówka lipca, a także cały sierpień, to sezon na wczesne dyniowate. W sklepach i na straganach możemy dostać piękne cukinie i dorodne bakłażany. Te pierwsze to źródło cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, a także potasu, wapnia i żelaza. W bakłażanach znajdziemy m.in. witaminy B1, B2, PP, B6, C, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, sód i żelazo. A w Internecie, książkach kucharskich, a także poniżej – moc przepisów na pyszne, wakacyjne dania z tych warzyw. Życzymy smacznego!

Klasycznie: zapiekanka z cukinii

Najlepsza dieta? Sezonowa!

Składniki na 6 porcji:

  • 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 1 średni kabaczek, pokrojony w plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 3 małe pomidory, pokrojone na cząstki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Green Sauce
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. W 2-litrowej formie na zapiekankę połącz wszystkie składniki poza serem i dokładnie wymieszaj.
  2. Rozsmaruj całość równomiernie i posyp serem.
  3. Piecz w 220°C przez 30 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną.
  4. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dla wegan: grillowane bakłażany z sałatką ryżową z tofu

Najlepsza dieta? Sezonowa!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa
  • 1 por
  • 200 g tofu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 100 ml marynaty Teriyaki Kikkoman

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 40 min

  1. Umyj i przepołów bakłażany, wydłub trochę miąższu i umieść go w misce.
  2. Umyj, obierz i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Podobnie pokrój także tofu.
  3. Umyj ryż pod bieżącą wodą, a następnie gotuj go we wrzątku przez około 20-25 min, aż będzie ‘al dente’.
  4. W ostatnich 5 minutach gotowania dodaj pokrojone warzywa i miąższ z bakłażana.
  5. Posiekaj pietruszkę, a następnie dodaj ją do ryżu razem z tofu. Całość dopraw marynatą Teriyaki Kikkoman.
  6. Natrzyj bakłażany oliwą i umieść w nich sałatkę ryżową. Delikatnie grilluj faszerowane warzywa.

Wskazówka: Danie smakuje doskonale, kiedy posypiesz je żółtym serem po wierzchu.

W japońskim stylu: pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Najlepsza dieta? Sezonowa!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 4 łyżeczki białej pasty miso
  • 2 łyżeczki rzadkiego miodu
  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
  • 4 posiekane cebulki dymki
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 40 min

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa.
  3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry.
  4. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta.
  5. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone.
  6. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.