Lubisz ser pleśniowy? Uwielbiasz przepisy, w którym możesz go wykorzystać i cieszyć się jego smakiem pod różnymi postaciami? Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi propozycjami, dzięki którym odkryjesz zupełnie nowy wymiar tego wspaniałego przysmaku.

1. Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią
Ser pleśniowy możesz wykorzystać do zrobienia farszu do pierogów. W połączeniu z pieczoną dynią stworzy on niesamowitą kompozycję smakową, która zrobi wrażenie zarówno na tobie, jak i twoich gościach.

2. Spaghetti z serem pleśniowym i kurczakiem
Spaghetti to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, a zrobienie go w wersji z serem i kurczakiem na pewno nie sprawi większego kłopotu. Odpowiednio przygotowany sos z sera pleśniowego doprawiony kurkumą, parmezanem i ziołami prowansalskimi oraz zwyczajny makaron spaghetti stworzy potrawę, do której już zawsze będziesz chętnie wracać.

3. Omlet z dynią, serem pleśniowym i chilli
Kolejne połączenie sera i dyni, jednak tym razem w wersji na ostro. Potrawa bardzo prosta – robimy zwykły omlet, tyle że z dodatkiem posiekanej w plasterki dyni i startego na tarce sera pleśniowego. Fantastyczny pomysł nie tylko na śniadanie!

4. Jabłka z grilla z serem pleśniowym
Takiego połączenia chyba nikt by się nie spodziewał, a jednak – smakuje wyśmienicie. Sekretnym składnikiem dania jest białe wino, które dodatkowo nadaje jabłkom wspaniałego aromatu. Znudziło ci się zwyczajne grillowanie? Wypróbuj ten przepis!

5. Sałatka z gruszką, orzechami, serem pleśniowym i rukolą
Połączenie owocu i warzywa uszlachetnione smakiem sera i orzechów, doprawione miodem, musztardą i czosnkiem. Idealna zarówno jako dodatek zarówno do obiadu, jak i do jedzenia solo.

6. Tarta szpinakowo-serowa
Opcja dla tych, którzy lubią nie tylko ser, ale także szpinak – główny składnik tej potrawy. Delikatna tarta na jogurcie z odrobiną czosnku i parmezanu oraz (opcjonalnie) dodatkiem fety. Klasyczna potrawa w wyjątkowym wydaniu!

7. Muffinki z porzeczkami i serem pleśniowym
Ciasto z serem pleśniowym? Czy to w ogóle możliwe? Choć porzeczki, wanilia i ser to bardzo odważne połączenie, które nie każdemu przypadnie do gustu, znalazło już wielu fanów – może zasmakuje także tobie i twoim bliskim?

8. Naleśniki z serem pleśniowym i żurawiną
Następne połączenie sera ze słodkim składnikiem, w tym przypadku z żurawiną. Choć to bardzo proste danie, jego smak robi duże wrażenie. Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli do smażenia użyjesz prawdziwego masła.

9. Ganache czekoladowe z serem pleśniowym
I na koniec kolejny dowód na to, że nasz ulubiony ser smakuje wyśmienicie także na słodko. Klasyczne połączenie słodkiego i słonego smaku w postaci czekolady deserowej, jednak w wersji niecodziennej i nieco ekstrawaganckiej.

Dla osiągnięcia optymalnych, kulinarnych rezultatów należy używać serów pleśniowych najwyższej jakości. Godne polecenia są sery renomowanego producenta CASTELLO http://www.castellocheese.com/pl-pl/