Okrzyknięta jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie – flexitarianizm. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa i owoce, a minimalizuje spożycie mięsa. Premiera książki „Flexitarianizm” Kingi Paruzel już 27 listopada.
Najważniejszą zasadą flexitarianizmu jest minimalizacja spożycia mięsa i wysoka jakość produktów. Trzymanie się tej diety udaje się każdemu, bo staje się ona stylem życia. Korzystnie wpływa na nasz wygląd i samopoczucie, a dodatkowo sprawia, że dbamy o naszą planetę. Dzięki flexitariznizmowi zapobiegamy chorobom sercowo-naczyniowym i otyłości, troszczymy się o środowisko, wspieramy lokalną gospodarkę i gospodarstwa ekologiczne, szukamy inspiracji do odkrywania nowych smaków. Dieta ta przygotowuje też do łatwiejszego przejścia na wegetarianizm.
Książka Kingi Paruzel zawiera ponad 126 przepisów diety flexitariańskiej, podzielonych tak, aby przez kolejne 21 dni w codziennym menu znalazły się różnorodne śniadania, pyszne obiady, kuszące fit słodkości, wyjątkowe kolacje czy nietuzinkowe napoje. Po tym czasie wykształca się nowy, zdrowy sposób odżywiania. Ponadto do każdego przepisu została dodana wartość kaloryczna. Z poradnika można również dowiedzieć się, jak przechowywać produkty spożywcze i jakich tłuszczów używać.
„Flexitarianin nie jest wegetarianinem, który pozwala sobie na kilka odstępstw, jest przede wszystkim odpowiedzialnym konsumentem, który wybiera produkty wysokiej jakości, nawet płacąc nieco więcej, i przede wszystkim stawiając na rośliny w kuchni. W przeciwieństwie do innych wzorców żywieniowych flexitarianizm nie jest dietą o ostrym reżimie, pozwala na różnorodność żywieniową. Jest to też dieta odchudzająca!„
– fragment książki
Kinga Paruzel – finalistka I polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef. Pasjonatka fotografii kulinarnej, twórczyni cieszących się ogromnym sukcesem e-booków. Ceniona przez zawodowców i tych, którzy na co dzień korzystają z jej przepisów. Chcąc rozwijać się w dziedzinie kulinariów ukończyła studia w Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi na kierunku: Food Design (projektowanie kulinariów). Kinga prowadziła swój program w stacji Kuchnia+ Z.U.P.A. Jest również jedną z prowadzących projekt „Kuchnia Lidla” oraz autorką popularnego bloga kulinarnego: www.kingaparuzel.pl.