KulinariaNaleśniki i na słodko i na słono

Naleśniki i na słodko i na słono

-

Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem.

Naleśniki na słodko

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru ( wszystko zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki)
  • szczypta soli
  • oliwa lub masło do smażenia

Przygotowanie

Miksujemy mąkę z mlekiem, jajkami, szczyptą soli i cukrem. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ponownie wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym chochelką wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą, albo masłem.

Podawać je możemy z dżemem, konfiturą. Moje łasuchy najbardziej lubią naleśniki posmarowane nutellą:)

Smacznego!

Naleśniki z porami, szynką i serem

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • do wysmarowania naczynia 1 łyżka oleju lub oliwy

Nadzienie

  • 12 białych części pora
  • 10 dag szynki
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • szczypior

Sos

  • 1 koncentrat pomidorowy (7dag)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano, sól

Przygotowanie

Do naczynia wsypać mąkę, wlać 2 szklanki wody, wbić jajka, posolić i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i powtórnie zmiksować. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie usmażyć 12 naleśników.

Nadzienie: pory trzeba oczyścić, umyć, ugotować w posolonej wodzie 5 min i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę. Ser grubo zetrzeć na tarce (około 5dag sera odłożyć). Szczypior umyć i osuszyć. Na każdym naleśniku położyć por oraz porcję szynki i sera. Naleśniki zawinąć w rulony, związać na obu końcach szczypiorem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą.

Przygotowanie sosu: czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać czosnek oraz koncentrat pomidorowy, wlać ½ szklane wody i wymieszać. Przyprawić oregano i solą.

Naleśniki polać sosem i posypać pozostałą ilością sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ser się zarumieni.

Smacznego !

Najnowsze artykuły

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty pokazują jedno – kobiety coraz częściej poszukują usług, które łączą...

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale trampki damskie pozostają niezmienną bazą kobiecej garderoby. Rok 2025 przynosi...

Jak urządzić nowoczesny salon z drewnianą mapą świata?

Nowoczesny salon to przestrzeń, w której funkcjonalność spotyka się z estetyką, a każdy element ma swoje miejsce i znaczenie....

Rewolucja w pielęgnacji skóry z niedoskonałościami: Caudalie przedstawia nową generację Serum Vinopure

Caudalie prezentuje nową, jeszcze skuteczniejszą formułę Serum Vinopure z kwasem salicylowym – skuteczna odpowiedź na niedoskonałości skóry. Marka Caudalie, znana...

Musisz przeczytać

Trampki damskie – ponadczasowa klasyka. Jakie modele królują w 2025 roku?

Moda na sportowe obuwie ewoluuje z każdym sezonem, ale...

Makijaż permanentny premium – sztuka, która zmienia codzienność

Dlaczego kobiety wybierają rozwiązania premium Współczesne trendy w świecie beauty...

Akcja regeneracja! Jak zadbać o włosy po lecie

Włosy po wakacjach są często przesuszone, matowe, łamliwe i bardziej podatne na puszenie się. Dlatego jesień to idealny moment,...

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie