Naleśniki i na słodko i na słono

    -

    Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem.

    Naleśniki na słodko

    Składniki

    • 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 3 jajka
    • 4 łyżki cukru ( wszystko zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki)
    • szczypta soli
    • oliwa lub masło do smażenia

    Przygotowanie

    Miksujemy mąkę z mlekiem, jajkami, szczyptą soli i cukrem. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ponownie wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

    Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym chochelką wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą, albo masłem.

    Podawać je możemy z dżemem, konfiturą. Moje łasuchy najbardziej lubią naleśniki posmarowane nutellą:)

    Smacznego!

    Naleśniki z porami, szynką i serem

    Składniki

    Ciasto

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju lub oliwy
    • sól
    • do wysmarowania naczynia 1 łyżka oleju lub oliwy

    Nadzienie

    • 12 białych części pora
    • 10 dag szynki
    • 15 dag ostrego żółtego sera
    • szczypior

    Sos

    • 1 koncentrat pomidorowy (7dag)
    • 2 łyżki oleju lub oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki oregano, sól

    Przygotowanie

    Do naczynia wsypać mąkę, wlać 2 szklanki wody, wbić jajka, posolić i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i powtórnie zmiksować. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie usmażyć 12 naleśników.

    Nadzienie: pory trzeba oczyścić, umyć, ugotować w posolonej wodzie 5 min i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę. Ser grubo zetrzeć na tarce (około 5dag sera odłożyć). Szczypior umyć i osuszyć. Na każdym naleśniku położyć por oraz porcję szynki i sera. Naleśniki zawinąć w rulony, związać na obu końcach szczypiorem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą.

    Przygotowanie sosu: czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać czosnek oraz koncentrat pomidorowy, wlać ½ szklane wody i wymieszać. Przyprawić oregano i solą.

    Naleśniki polać sosem i posypać pozostałą ilością sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ser się zarumieni.

    Smacznego !

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza