Kurkuma zwana jest też szafranem indyjskim i jest przyprawą znaną w medycynie ajurwedyjskiej. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, dla których zdecydowanie warto po nią sięgać. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań i mimo pewnej ostrości jest łagodna dla żołądka. Odkryjcie z nami magię kurkumy i poznajcie wszystkie korzyści zdrowotne tej przyprawy.

Kurkuma przyprawa, która ma właściwości antynowotworowe

Żyjemy w czasach, kiedy nowotwory stają się coraz większym problemem, dlatego tym bardziej warto zadbać o swoją dietę i wprowadzić do niej superfoods, czyli substancje będące prawdziwą kopalnią witamin i minerałów, a także mające właściwości antyoksydacyjne. Do nich bez wątpienia zalicza się kurkuma, będąca częścią popularnej mieszanki przypraw curry, stosowanej nie tylko w kuchni indyjskiej. Oczywiście dania z kurkumą zyskują piękny żółty kolor, a także wyrazisty aromat. Zwyczajny ryż biały w połączeniu z kolorowymi paprykami i kurkumą stanie się poezją smaku. Warto jednak skupić się najpierw na szczególnych właściwościach kurkumy. Dlaczego warto po nią sięgać? Przede wszystkim kurkuma zawiera kurkuminę, która ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto w kurkumie znajdziecie witaminy takie jak B1, B2, B3, B6, B9, a także E i K. Jest też źródłem wapnia, magnezu, manganu, potasu, żelaza, fosforu, sodu miedzi oraz cynku. Kurkumina reguluje poziom cytokin prozapalnych. Neutralizuje wolne rodniki tlenowe, które są odpowiedzialne za stany zapalne powstające w organizmie, w tym nowotwory. Kurkuma wspomaga działanie układu pokarmowego i może niwelować ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Odwiedź sklep z przyprawami i wybierz kurkumę – wspomagaj walkę z chorobami

Kurkuma może być sprzymierzeńcem w walce z chorobami sezonowymi, ale i przeciwdziałać chorobom serca. Warto wiedzieć, że kurkumina przyczynia się do obniżenia ciśnienie krwi, gdyż, jak pokazują liczne badania, korzystnie wpływa na śródbłonek, poprawiając jego funkcjonowanie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko powstawania skrzepów. Jak wykazały badania na zwierzętach kurkumina może zwiększać poziom białka BDNF w mózgu. Jego obniżony poziom może prowadzić do wielu chorób mózgu, w tym choroby Alzheimera i depresji. Jeszcze nie zostały przeprowadzone liczne badania na ludziach, jednak niektóre wyniki wydają się obiecujące. Otóż kurkumina zastosowana w leczeniu depresji w jednej grupie dała podobne efekty do stosowania Prozacu w drugiej. Najlepsze efekty dało stosowanie leku i kurkumy jednocześnie. Jak pokazują badania kurkuma może zwiększać poziom dopaminy i serotoniny. Ponadto może pomagać zwalczać objawy artretyzmu, takie jak bóle stawów czy obrzęki. Jeżeli chcesz skorzystać z prozdrowotnych właściwości kurkumy i dodać ją do swoich dań, to skorzystaj z oferty dostępnej na stronie: https://www.domowaspizarnia.pl/.

Przepisy z kurkumą dla zdrowia i urody

Kurkuma stanowi doskonały przykład przyprawy prozdrowotnej. Można przygotować z nią napar na odporność. Wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy do szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Do tego napoju należy dodać jeszcze 1/4 łyżeczki imbiru i czarnego pieprzu. Wodę można zastąpić mlekiem lub napojem roślinnym. Kurkuma jest doskonałym dodatkiem nie tylko do kurczaka w postaci mieszanki curry, ale i baraniny. Możesz dodać ją także do sosów sałatkowych czy dipów. Jest też świetną przyprawą do jajecznicy czy też omletu. Warto również podkreślić, że z dodatkiem kurkumy można przygotować maseczkę na twarz, która będzie redukowała stany zapalne. Wystarczy dodać ją do łyżki miodu i jogurtu naturalnego i nałożyć maseczkę na 20 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj