Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Ciekawa alternatywa dla pączków i faworków (chociaż do tłustego czwartku jeszcze sporo czasu), lub jako szybki deser.

Składniki

  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dkg margaryny/masła
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 15 dkg cukru białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki śmietany

Wykonanie

Ser zmielić. Do mąki dodać ser, cukier, sodę, żółtka, śmietanę. Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a w ich środku wyciąć kolejne – na przykład kieliszkiem lub dużą zakrętką plastikową, aby uzyskać kształt oponki. Pozostałe po wycięciu kółka możemy zagnieść na nowo, lub usmażyć serowe kuleczki.

Smażyć na gorącym smalcu. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem-pudrem. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!