Przepis na oponki z serem białym. Ciekawa alternatywa dla pączków i faworków (chociaż do tłustego czwartku jeszcze sporo czasu), lub jako szybki deser.
Składniki
- 0,5 kg sera białego
- 0,5 kg mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 dkg margaryny/masła
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 15 dkg cukru białego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki śmietany
Wykonanie
Ser zmielić. Do mąki dodać ser, cukier, sodę, żółtka, śmietanę. Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a w ich środku wyciąć kolejne – na przykład kieliszkiem lub dużą zakrętką plastikową, aby uzyskać kształt oponki. Pozostałe po wycięciu kółka możemy zagnieść na nowo, lub usmażyć serowe kuleczki.
Smażyć na gorącym smalcu. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem-pudrem. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!