KulinariaOrzeszkowy zawrót głowy!

Orzeszkowy zawrót głowy!

-

Dosyć nudnych przystawek i niezdrowych przekąsek między posiłkami. W pracy, w szkole i w domu można sięgnąć po zdrowe i naturalne produkty, które nie tylko urozmaicą codzienną dietę, ale przede wszystkim dostarczą dla organizmu niezbędne mikroelementy i kwasy, skutecznie obniżając poziom złego cholesterolu. A to wszystko dzięki orzeszkom ziemnym!

Smakołyk nie tylko dla wiewiórek

Każde dziecko wie, że wiewiórki uwielbiają chrupać orzechy. I nie bez darma racji, ponieważ zawierają one cenne kwasy oleinowe, które chronią przed miażdżycą i osteoporozą. Dzięki zawartości białka, potasu, witaminy E i fosforu wspomagają pracę układu nerwowego, krwionośnego i oddechowego.

Orzeszki ziemne (np. http://www.felixpolska.pl/produkty/orzechy-ziemne-solone) można spożywać w kilku wariantach smakowych: zarówno same, prażone bez dodatku soli i tłuszczu, jak i w wersjach smakowych. W przypadku tych ostatnich firma Felix proponuje szereg różnorodnych produktów w rozmaitych wagowo opakowaniach, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i w podróż. Z pewnością sprawdzą się również w postaci masła orzechowego (kremowego lub z kawałkami orzechów), które w połączeniu z chrupiącym pieczywem, stanowią wspaniałą alternatywę dla chipsów i tłustych prażynek.

Zdrowe rozmaitości

Orzeszki w miodzie, z paprykową posypką, solone lub w łupinkach – miłośnik zdrowych przekąsek z pewnością odnajdzie swoją ulubioną odsłonę felixowych smakołyków. Dla miłośników chrupiących skórek również znajdzie się coś na ząb, ponieważ firma Felix posiada w swojej ofercie aż trzy rodzaje Crispers: o smaku papryki chili, zwykłej papryki lub młodej, zielonej cebulki.

Sycące i nietuczące przekąski są dobre nawet dla dzieci, ponieważ wspomagają naturalny metabolizm, uniemożliwiając odkładanie się tłuszczy (i tym samym przybierania na wadze). Na imprezie i podczas pikniku – bez względu na miejsce orzeszki ziemne sprawdzą się w każdej sytuacji, a to dzięki poręcznym opakowaniom o różnej gramaturze wagowej. Są również znakomitym dodatkiem do dań i ciast. Orzechowe muesli, sałatki, ciasteczka, tarty i sosy do mięs stanowią doskonałe urozmaicenie polskiej kuchni. Pochodzący z Ameryki Południowej smakołyk cieszy się nieprzerwaną popularnością już od ponad trzech tysięcy lat. Sięgajmy więc po tą naturalną i zdrową przekąskę, ciesząc się nie tylko przyjemnie spędzonymi chwilami, ale również dobrym zdrowiem.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie