Panie z Żuław mają świetne pomysły na smaczne potrawy. Pasztet z cukinii, przygotowany przez panią Agnieszkę z Żuławek, jest właśnie jedną z nich.
Produkty:
- 3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 duże starte cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 20 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Cukinię wymieszaj z żółtkami, a następnie dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą, ser żółty, sól i pieprz.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To ułatwi późniejsze wyjęcie gotowego pasztetu.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 45 minut.
- Upieczony pasztet z cukinii wyjmij z formy jak już zupełnie ostygnie. Dzięki temu lepiej zachowa swój kształt.
Pasztet z cukinii Można podawać sam lub wedle uznania. Doskonale smakuje także jako odsmażony albo podpieczony na grillu.
Smacznego!
Źródło: „Niebo w gębie – czyli przysmaki powiatu gdańskiego część IV”-Stowarzyszanie Żuław