Pasztet z cukinii – przepis regionalny

    -

    Panie z Żuław mają świetne pomysły na smaczne potrawy. Pasztet z cukinii, przygotowany przez panią Agnieszkę z Żuławek, jest właśnie jedną z nich.

    Produkty:

    • 3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
    • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
    • 2 duże starte cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 1,5 szklanki bułki tartej
    • 20 dag startego żółtego sera
    • sól, pieprz
    • gałka muszkatołowa

    Przygotowanie:

    1. Cukinię wymieszaj z żółtkami, a następnie dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą, ser żółty, sól i pieprz.
    2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.
    3. Przełóż do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To ułatwi późniejsze wyjęcie gotowego pasztetu.
    4. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 45 minut.
    5. Upieczony pasztet z cukinii wyjmij z formy jak już zupełnie ostygnie. Dzięki temu lepiej zachowa swój kształt.

    Pasztet z cukinii Można podawać sam lub wedle uznania. Doskonale smakuje także jako odsmażony albo podpieczony na grillu.

    Smacznego!

    Źródło: „Niebo w gębie – czyli przysmaki powiatu gdańskiego część IV”-Stowarzyszanie Żuław

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza