Piernik to smaczne ciemnobrązowe ciasto, niegdyś traktowane jako symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. I choć w obecnych czasach nie jest symbolem luksusu, to nadal jego smak jest na tyle niepowtarzalny iż króluje pośród ciast.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki przypraw do piernika
  • 150 g orzechów
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie

  1. Do rondla wsyp 2 łyżki cukru i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Zalej 2 łyżkami wody i mieszaj, aż stwardniały karmel się rozpuści. Wówczas dodaj miód oraz masło i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
  2. Żółtka ubij z cukrem (zostaw 2 łyżki cukru) na puszystą masę. Wymieszaj ze schłodzonym miodem i przyprawami. Białka ubij na sztywno, w połowie ubijania dodaj resztę cukru.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Białka, mieszaj delikatnie i połącz z masą z żółtka i miodu. Przesypuj je przesiewną przez sito mąką. Dodaj pocięte w paski orzechy oraz grubo posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, wszystko wymieszaj.
  5. Przygotuj długą i głęboką formę. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką.
  6. Ciasto włóż do formy i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.