Piernik to smaczne ciemnobrązowe ciasto, niegdyś traktowane jako symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. I choć w obecnych czasach nie jest symbolem luksusu, to nadal jego smak jest na tyle niepowtarzalny iż króluje pośród ciast.
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 15 g proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 2 łyżki przypraw do piernika
- 150 g orzechów
- 30 g smażonej skórki pomarańczowej
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie
- Do rondla wsyp 2 łyżki cukru i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Zalej 2 łyżkami wody i mieszaj, aż stwardniały karmel się rozpuści. Wówczas dodaj miód oraz masło i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
- Żółtka ubij z cukrem (zostaw 2 łyżki cukru) na puszystą masę. Wymieszaj ze schłodzonym miodem i przyprawami. Białka ubij na sztywno, w połowie ubijania dodaj resztę cukru.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Białka, mieszaj delikatnie i połącz z masą z żółtka i miodu. Przesypuj je przesiewną przez sito mąką. Dodaj pocięte w paski orzechy oraz grubo posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, wszystko wymieszaj.
- Przygotuj długą i głęboką formę. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką.
- Ciasto włóż do formy i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.