Piernik z orzechami – przepis

    -

    Piernik to smaczne ciemnobrązowe ciasto, niegdyś traktowane jako symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. I choć w obecnych czasach nie jest symbolem luksusu, to nadal jego smak jest na tyle niepowtarzalny iż króluje pośród ciast.

    Składniki

    • 500 g mąki
    • 250 g miodu
    • 150 g masła
    • 180 g cukru
    • 4 jajka
    • 1 żółtko
    • 15 g proszku do pieczenia
    • 80 ml mleka
    • 2 łyżki przypraw do piernika
    • 150 g orzechów
    • 30 g smażonej skórki pomarańczowej
    • masło do posmarowania formy
    • mąka do oprószenia formy

    Przygotowanie

    1. Do rondla wsyp 2 łyżki cukru i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Zalej 2 łyżkami wody i mieszaj, aż stwardniały karmel się rozpuści. Wówczas dodaj miód oraz masło i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia.
    2. Żółtka ubij z cukrem (zostaw 2 łyżki cukru) na puszystą masę. Wymieszaj ze schłodzonym miodem i przyprawami. Białka ubij na sztywno, w połowie ubijania dodaj resztę cukru.
    3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    4. Białka, mieszaj delikatnie i połącz z masą z żółtka i miodu. Przesypuj je przesiewną przez sito mąką. Dodaj pocięte w paski orzechy oraz grubo posiekaną smażoną skórkę pomarańczową, wszystko wymieszaj.
    5. Przygotuj długą i głęboką formę. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką.
    6. Ciasto włóż do formy i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza