KulinariaPierogi prosto z powiatu gdańskiego

Pierogi prosto z powiatu gdańskiego

-

Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Dzisiaj podajemy przepis na pierogi pani Marii.

Produkty:

  • 1 kg łopatki
  • 20 dag grzybów
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 30 dag krupnioka
  • 30 dag marchewki
  • 5 jaj
  • 1 kg mąki
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 1/5 litra gorącej wody
  • 10 dag masła
  • 3 cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, liść laurowy, maggi

Przygotowanie:

Ciasto: Wymieszaj 2 rodzaje mąki, dodaj 1 całe jajko i 1 żółtko. Masło włóż do gorącej wody. Wszystko wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Wałkuj cienko i wykrawaj krążki.

Farsz:

  1. Łopatkę ugotuj z grzybami, marchewką i przyprawami. Osobno ugotuj kapustę z maggi i solą. Pod koniec gotowania kapusty dodaj sok z cytryny.
  2. Zmiel ugotowane mięso, grzyby i marchewkę, a kapustę drobno posiekaj.
  3. Zmielone mięso, warzywa, krupniok, 3 całe jajka dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Farsz nakładaj na krążki ciasta, sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Zasmażka: Boczek przesmaż z cebulką i ze śmietaną. Polej ugotowane pierogi.

Smacznego!

Źródło: „Niebo w gębie” czyli przysmaki powiatu gdańskiego – część IV
Wydawnictwo współfinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Pruszczu Gdańskim

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie