Pierogi prosto z powiatu gdańskiego

    -

    Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

    Dzisiaj podajemy przepis na pierogi pani Marii.

    Produkty:

    • 1 kg łopatki
    • 20 dag grzybów
    • 1 kg kapusty świeżej
    • 30 dag krupnioka
    • 30 dag marchewki
    • 5 jaj
    • 1 kg mąki
    • 20 dag mąki kukurydzianej
    • 1/5 litra gorącej wody
    • 10 dag masła
    • 3 cebule
    • 20 dag boczku wędzonego
    • 5 łyżek kwaśnej śmietany
    • 1/2 cytryny
    • sól, pieprz, liść laurowy, maggi

    Przygotowanie:

    Ciasto: Wymieszaj 2 rodzaje mąki, dodaj 1 całe jajko i 1 żółtko. Masło włóż do gorącej wody. Wszystko wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Wałkuj cienko i wykrawaj krążki.

    Farsz:

    1. Łopatkę ugotuj z grzybami, marchewką i przyprawami. Osobno ugotuj kapustę z maggi i solą. Pod koniec gotowania kapusty dodaj sok z cytryny.
    2. Zmiel ugotowane mięso, grzyby i marchewkę, a kapustę drobno posiekaj.
    3. Zmielone mięso, warzywa, krupniok, 3 całe jajka dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
    4. Farsz nakładaj na krążki ciasta, sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

    Zasmażka: Boczek przesmaż z cebulką i ze śmietaną. Polej ugotowane pierogi.

    Smacznego!

    Źródło: „Niebo w gębie” czyli przysmaki powiatu gdańskiego – część IV
    Wydawnictwo współfinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Pruszczu Gdańskim

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza