Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.
Dzisiaj podajemy przepis na pierogi pani Marii.
Produkty:
- 1 kg łopatki
 - 20 dag grzybów
 - 1 kg kapusty świeżej
 - 30 dag krupnioka
 - 30 dag marchewki
 - 5 jaj
 - 1 kg mąki
 - 20 dag mąki kukurydzianej
 - 1/5 litra gorącej wody
 - 10 dag masła
 - 3 cebule
 - 20 dag boczku wędzonego
 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
 - 1/2 cytryny
 - sól, pieprz, liść laurowy, maggi
 
Przygotowanie:
Ciasto: Wymieszaj 2 rodzaje mąki, dodaj 1 całe jajko i 1 żółtko. Masło włóż do gorącej wody. Wszystko wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Wałkuj cienko i wykrawaj krążki.
Farsz:
- Łopatkę ugotuj z grzybami, marchewką i przyprawami. Osobno ugotuj kapustę z maggi i solą. Pod koniec gotowania kapusty dodaj sok z cytryny.
 - Zmiel ugotowane mięso, grzyby i marchewkę, a kapustę drobno posiekaj.
 - Zmielone mięso, warzywa, krupniok, 3 całe jajka dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
 - Farsz nakładaj na krążki ciasta, sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
 
Zasmażka: Boczek przesmaż z cebulką i ze śmietaną. Polej ugotowane pierogi.
Smacznego!
Źródło: „Niebo w gębie” czyli przysmaki powiatu gdańskiego – część IV
 Wydawnictwo współfinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Pruszczu Gdańskim