Placki z kaszy gryczanej to kolejny niebanalny sposób na jej podanie – usmażone placki można jeść gołymi rękami (nie rozpadają się), i doskonale pasują do mięsa z grilla i sałatki z rukoli i truskawek. A zamoczone w sosie… Zobacz, jak je przygotować!
Składniki:
- 250g piersi z kurczaka
- szklanka kaszy gryczanej
- 6 łyżek mielonego lnu
- 100g truskawek
- 150g świeżej rukoli
- sól, pieprz
- musztarda
- ocet balsamiczny
- miód
- oliwa
- pestki dyni, nasiona słonecznika lub mieszanka nasion prażonych
Przygotowanie:
Kurczak
- Piersi z kurczaka pokrój w paski.
- Wymieszaj 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy i nieco pieprzu.
- Mięso z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Rozgrzej patelnię (lub grilla) i usmaż kurczaka by nabrał złocistego koloru.
Placki z kaszy gryczanej
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj pieprz, sól i 2 łyżki oliwy, zblenduj na gładką masę.
- Wsyp mielony len i ponownie zblenduj. Len pełni tu rolę spoiwa, z powodzeniem zastępując na przykład jajko.
- Z masy uformuj placki, wykładaj na rozgrzaną patelnię.
- Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron.
Sałatka z rukoli i truskawek
- Truskawki oszypułkuj i pokrój w ćwiartki.
- Rukolę po opłukaniu porwij na mniejsze części i wymieszaj z truskawkami.
- Wymieszaj 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy, pieprz i sól – na razie nie mieszaj z rukolą!
Wyłóż całe danie na talerz, posyp uprażonymi na suchej patelni nasionami, polej całość sosem tuż przed podaniem.