Placki z kaszy gryczanej to kolejny niebanalny sposób na jej podanie – usmażone placki można jeść gołymi rękami (nie rozpadają się), i doskonale pasują do mięsa z grilla i sałatki z rukoli i truskawek. A zamoczone w sosie… Zobacz, jak je przygotować!

Składniki:

  • 250g piersi z kurczaka
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 6 łyżek mielonego lnu
  • 100g truskawek
  • 150g świeżej rukoli
  • sól, pieprz
  • musztarda
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • oliwa
  • pestki dyni, nasiona słonecznika lub mieszanka nasion prażonych

Przygotowanie:

Kurczak

  1. Piersi z kurczaka pokrój w paski.
  2. Wymieszaj 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy i nieco pieprzu.
  3. Mięso z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na godzinę do lodówki.
  4. Rozgrzej patelnię (lub grilla) i usmaż kurczaka by nabrał złocistego koloru.

Placki z kaszy gryczanej

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
  2. Dodaj pieprz, sól i 2 łyżki oliwy, zblenduj na gładką masę.
  3. Wsyp mielony len i ponownie zblenduj. Len pełni tu rolę spoiwa, z powodzeniem zastępując na przykład jajko.
  4. Z masy uformuj placki, wykładaj na rozgrzaną patelnię.
  5. Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron.

Sałatka z rukoli i truskawek

  1. Truskawki oszypułkuj i pokrój w ćwiartki.
  2. Rukolę po opłukaniu porwij na mniejsze części i wymieszaj z truskawkami.
  3. Wymieszaj 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy, pieprz i sól – na razie nie mieszaj z rukolą!

Wyłóż całe danie na talerz, posyp uprażonymi na suchej patelni nasionami, polej całość sosem tuż przed podaniem.