Placki z kaszy gryczanej z sałatką z rukoli i truskawek

    -

    Placki z kaszy gryczanej to kolejny niebanalny sposób na jej podanie – usmażone placki można jeść gołymi rękami (nie rozpadają się), i doskonale pasują do mięsa z grilla i sałatki z rukoli i truskawek. A zamoczone w sosie… Zobacz, jak je przygotować!

    Składniki:

    • 250g piersi z kurczaka
    • szklanka kaszy gryczanej
    • 6 łyżek mielonego lnu
    • 100g truskawek
    • 150g świeżej rukoli
    • sól, pieprz
    • musztarda
    • ocet balsamiczny
    • miód
    • oliwa
    • pestki dyni, nasiona słonecznika lub mieszanka nasion prażonych

    Przygotowanie:

    Kurczak

    1. Piersi z kurczaka pokrój w paski.
    2. Wymieszaj 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy i nieco pieprzu.
    3. Mięso z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na godzinę do lodówki.
    4. Rozgrzej patelnię (lub grilla) i usmaż kurczaka by nabrał złocistego koloru.

    Placki z kaszy gryczanej

    1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
    2. Dodaj pieprz, sól i 2 łyżki oliwy, zblenduj na gładką masę.
    3. Wsyp mielony len i ponownie zblenduj. Len pełni tu rolę spoiwa, z powodzeniem zastępując na przykład jajko.
    4. Z masy uformuj placki, wykładaj na rozgrzaną patelnię.
    5. Smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru z obu stron.

    Sałatka z rukoli i truskawek

    1. Truskawki oszypułkuj i pokrój w ćwiartki.
    2. Rukolę po opłukaniu porwij na mniejsze części i wymieszaj z truskawkami.
    3. Wymieszaj 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy, pieprz i sól – na razie nie mieszaj z rukolą!

    Wyłóż całe danie na talerz, posyp uprażonymi na suchej patelni nasionami, polej całość sosem tuż przed podaniem.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza